Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Z czego wykonywane są gotowe syropy dla pszczół?
W powszechnej opinii utarło się przekonanie, że pszczoły same troszczą się o siebie, pobierając nektar z kwiatów. I rzeczywiście, dzikie pszczoły potrafią same zadbać o pokarm dla siebie. Inaczej jest z pszczołami hodowlanymi. Zakładając pasiekę, warto pomóc im w okresach, kiedy nie mają swobodnego dostępu do pożywienia. Zobacz, czym najlepiej je dokarmiać.
Z czego składa się syrop pszczelarski?
Mając pasiekę, należy zatroszczyć o pożywienie jej mieszkańców, ponieważ dzięki temu zapewnia się im dłuższą żywotność, witalność i wzmacnia odporność na choroby. Do karmienia pszczół najlepiej jest używać gotowych pokarmów: syropów pszczelarskich albo ciast. Pierwszy z wymienionych rodzajów pożywienia występuje w formie płynnej, co ułatwia jego podawanie. Syrop pszczelarski jest mieszanką glukozy, fruktozy oraz innych cukrów dobranych w odpowiednich proporcjach. Powstaje w procesie hydrolizy skrobi z pszenicy.
Czym powinien cechować się syrop dla pszczół?
Chcąc otrzymywać smaczny i zdrowy miód, należy podawać pszczołom dobre jakościowo pożywienie. Jest kilka cech, na które warto zwrócić uwagę, decydując się na konkretny syrop pszczeli.
- Odpowiednia zawartość fruktozy i glukozy – dobrze dobrane proporcje tych cukrów powodują, że syrop jest mniej podatny na krystalizację w okresie zimowania pszczół.
- Wyższa zawartość fruktozy niż maltozy – większa ilość cukru prostego (fruktozy) w stosunku do cukru redukującego (maltozy) znacznie poprawia zimowanie pszczół w polskich warunkach.
- Przewaga cukrów prostych nad złożonymi – dzięki niewielkiej ilości cukrów złożonych, poprawia się bilans energetyczny pracujących pszczół miodnych.
- Certyfikaty i atesty – żeby mieć pewność, że produkt ma czysty skład i jest bezpieczny dobrze jest sprawdzić, czy został poddany badaniom.
Syrop pszczeli o wymienionych właściwościach ma w ofercie na przykład firma Holger Food, dystrybuująca swoje produkty na terenie całej Polski.
Kiedy i jak karmić owady syropem pszczelim?
Syrop pszczelarski jest bardzo łatwym sposobem karmienia, ponieważ wystarczy otworzyć pojemnik i podać go owadom. Wysokojakościowe produkty tego typu nie są podatne na krystalizację, dlatego nie trzeba ich mieszać, podgrzewać ani rozcieńczać.
Pszczoły dokarmia się wtedy, kiedy nie mają dostępu do naturalnego pożywienia, a zgromadzone w ulu zapasy okazują się niewystarczające. Są to więc dwa okresy: jesienno – zimowy oraz wczesnowiosenny. Pszczoły można wspomóc pożywieniem także w sytuacji choroby albo długotrwałej niekorzystnej pogody, utrudniającej zbieranie pokarmu.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana