Artykuł sponsorowany

Z czego robi się watę cukrową?

Z czego robi się watę cukrową?

Wata cukrowa to jeden z najbardziej rozpoznawalnych smakołyków, który kojarzy się z dzieciństwem, wesołymi miasteczkami i zabawą. Jak sama nazwa wskazuje, jej głównym składnikiem jest rzecz jasna cukier. Warto jednak nieco bardziej zagłębić się w proces produkcji waty cukrowej. W niniejszym artykule omówimy główne składniki tego słodkiego przysmaku oraz techniki używane w trakcie jego tworzenia.

Składniki waty cukrowej

Kiedy mówimy o składnikach waty cukrowej, pierwsza myśl, która przychodzi nam do głowy, to oczywiście cukier. Zazwyczaj stosuje się biały cukier rafinowany, który jest łatwo dostępny i zapewnia jednolitą teksturę. Niektórzy producenci decydują się także na stosowanie cukru trzcinowego, ze względu na jego naturalny i delikatny smak. Ważną rolę odgrywają także barwniki. Choć sama wata cukrowa może istnieć bez nich, to jednak kolorowe waty przyciągają wzrok i dodają nieco magii. W związku z tym, do waty cukrowej najczęściej dodaje się barwniki spożywcze, które mają za zadanie nadać jej bardziej atrakcyjny wygląd.

Jak przebiega produkcja waty cukrowej?

Aby stworzyć watę cukrową, potrzebny jest nam specjalna maszyna, zwana wirówką. Cukier wsypywany do specjalnego pojemnika znajdującego się w centralnej części aparatu. Tam zostaje stopiony pod wpływem wysokiej temperatury, a gdy osiągnie odpowiednią konsystencję, zostaje wystrzelony na zewnątrz przez małe otwory. W wyniku tego procesu powstają cienkie nici cukru, które pod wpływem siły odśrodkowej odkładają się na bocznych ściankach maszyny. Następnie za pomocą specjalnych patyczków zbiera się słodki puch, tworząc kształt typowy dla waty cukrowej. Proces ten może dokonywać się w małych wirówkach, które znajdziemy m.in. na festynach lub w większych maszynach, które znajdziemy m.in. w fabryce waty cukrowej Bartpol w Małomicach.

Co ciekawe, obecnie watę cukrową możemy kupić nie tylko bezpośrednio po wyprodukowaniu. Producenci pakują ją także do plastikowych kubeczków, dzięki czemu można ją znaleźć również na sklepowych półkach. Odkrywanie tajników produkcji waty cukrowej to fascynująca podróż do świata słodyczy. Warto poznać sekrety ulubionych smakołyków, by docenić trud włożony w ich stworzenie oraz cieszyć się nimi jeszcze bardziej.

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników do artykułu

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.