Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Z czego robi się sushi?
Sushi to bardzo popularna azjatycka potrawa, która złożona jest zwykle z gotowanego ryżu, który zaprawiany jest octem ryżowym, z mnóstwem przeróżnych dodatków. Najczęściej tymi dodatkami są ryby, owoce morza, wodorosty nori, rozmaite warzywa, grzyby, sezamowe ziarna, czy japoński omlet lub tofu. Z jakich składników najczęściej przygotowuje się sushi, omówimy na przykładach.
Popularne maki sushi i california roll
Jednym z najpopularniejszych rodzajów sushi, które chętnie zamawiamy w restauracjach, to maki sushi. Klienci, którzy nie pamiętają nazwy, pytają zwykle o „sushi zwijane” - mówi nam pracownik Kanpai Sushi Bar z Warszawy, z którym przygotowujemy nasz artykuł.Maki sushi podaje się w formie wałeczków ryżu, które owinięte są wodorostami nori (to nic innego, jak prasowane algi morskie) – z dodatkami w środku. Mogą to być owoce morza i ryby albo warzywa. Czego najczęściej zasmakujemy w maki sushi? Krewetki, łososia, węgorza słodkowodnego lub morskiego, ryby maślanej, tuńczyka, awokado, ogórka, czy grzybów shiitake. Do maki sushi może trafić też sardela, sandacz, dorada królewska, pędy bambusa, bakłażan i kabaczki. Maki sushi możemy podzielić na dwa sposoby – ze względu na rozmiar i sposób podania. Hosomaki to sushi małe, a futomaki to sushi duże. Temaki to rożek z nori, który wypełniony jest dodatkami, a uramaki to sushi odwrócone. Na zewnątrz znajduje się ryż, a nie wodorosty nori.
California roll to sushi, które powstało w Stanach Zjednoczonych – dowiadujemy się w Sushi Barze Kanpai w Warszawie. – To kalifornijskie maki sushi, w którym znajdziemy na przykład kombinację tuńczyka i ogórka, łososia i awokado, czy awokado połączone z pieczonym łososiem, krewetkami ebi, albo pieczonym węgorzem.
Inne składniki w sushi
Teoretycznie do sushi możemy dodać każdy składnik, a więc nawet kawałek mięsa, jednak byłoby to złamaniem tradycji tego wspaniałego dania, a dla koneserów wręcz pogwałceniem tej tradycji. Każdy dobry sushi bar w Warszawie poda nam klasyczną ofertę sushi i ofertę sushi dla koneserów. Jeśli w tej drugiej znajdują się dania, które zawierają mięso, czy jakiekolwiek inne niewłaściwe składniki... coś jest nie tak. Zamawiajmy sushi w takich sushi barach i restauracjach, które serwują naprawdę tradycyjne dania. Możemy mieć wtedy pewność, że nie spotkają nas żadne nieciekawe niespodzianki, a sushi będzie świeże, pyszne i zaspokoi nasz apetyt!Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana