Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Właściwości i zastosowanie nawozów azotowych
Azot ma największe znaczenie wśród wszystkich składników odżywczych pobieranych przez rośliny. Jego niedobór w glebie powoduje zahamowanie wzrostu, a tym samym zmniejszenie plonu – dlatego tak ważne jest regularne nawożenie nim pól. Warto jednak pamiętać, że właściwości azotu są dwojakie: niewłaściwe zastosowanie nawozów azotowych może pogorszyć jakość roślin, a także zmniejszyć ich zimotrwałość.
Co warto wiedzieć o nawozach azotowych?
Azot stosowany w nawozach mineralnych jest pobierany przez rośliny częściowo – pewną jego część pobierają mikroorganizmy glebowe, pozostałą wypłukuje woda. Najmocniej wymywany przez opady jest azot saletrzany, jednak z drugiej strony jest on najszybciej pobierany przez rośliny. Pozostałe formy azotu (amonowe i amidowe), nie są tak mocno wymywane, jednak muszą przejść przemianę w glebie do formy azotanowej, aby mogły być pobierane przez rośliny – dlatego ich działanie jest znacznie wolniejsze.
Z tego względu rodzaj nawozu azotowego dobiera się m.in. do okresu, w którym wykonywane jest nawożenie: do rozkładu resztek pożniwnych używa się mocznika, natomiast po zimie saletrę amonową. Wybór odpowiedniego nawozu jest również zależny od przeznaczenia, a także maszyn, którymi dysponuje rolnik, dlatego w ofercie firmy Agri-Mag w Podgórzu znajdziemy szeroki wybór rodzajów nawozów azotowych o odmiennych właściwościach.
Jak stosować nawozy azotowe?
To, ile nawozu będzie potrzebne na hektar, zależy od poziomu azotu mineralnego w glebie. To ważne, ponieważ choć azot jest głównym składnikiem pokarmowym roślin, nawozy azotowe należy stosować w odpowiednich dawkach, aby nie dopuścić nadmiaru tego pierwiastka w glebie. Może to bowiem spowodować pogorszenie jakości buraków, rzepaku lub ziemniaków, poprzez podwyższenie zawartości cukru, tłuszczu lub skrobi w tych roślinach. Stosowany zbyt późno lub w zbyt dużych dawkach może przyczynić się do zmniejszenia zimotrwałości roślin ozimych, wylegania zbóż lub nadmiernego rozrośnięcia naci ziemniaków.
Duże znaczenie ma także odczyn gleby – nawozy amonowe stosuje się na glebach zasadowych lub neutralnych, ze względu na silne działanie zakwaszające. Mniej kwaśny odczyn ma np. saletra amonowa, którą stosuje się do wzmocnienia gleby przed siewem lub sadzeniem. Na glebach bardzo kwaśnych lub zasadowych nie należy stosować mocznika – znacznie lepiej sprawdza się przy dokarmianiu dolistnym, ze względu na dobrą wchłanialność. Dlatego przed zastosowaniem nawozu azotowego, dobrze jest uwzględnić wszystkie czynniki, które mogą mieć wpływ na jakość nawożenia.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana