Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Witryny sałatkowe - w trosce o świeżość surówek i owoców
Posiłki serwowane w formie szwedzkiego stołu są obecnie standardem w większości hoteli na całym świecie, zaś restauracje samoobsługowe zyskują na popularności we wprost zaskakującym tempie. Jeśli w swoim lokalu gastronomicznym czy hotelarskim planujesz uruchomienie takiego stoiska z żywnością, będziesz potrzebował profesjonalnych mebli, w tym chłodniczych witryn sałatkowych.
Przechowywanie świeżych owoców i surówek
Warzywa i owoce należą do produktów wyjątkowo nietrwałych i wrażliwych, dlatego nawet ich krótkookresowe przechowywanie wymaga stosowania specjalnych urządzeń. Podczas gdy w warunkach domowych doskonale sprawdzają się zwykłe lodówki, w przypadku obiektów komercyjnych konieczne jest eleganckie wyeksponowanie produktów spożywczych. Używanie witryn sałatkowych pozwala zaspokoić obie te potrzeby. Z jednej strony umożliwia przechowywanie produktów spożywczych w bezpieczny i zdrowy sposób, z drugiej zaś umożliwia gościom restauracji czy baru szybkie odnalezienie interesujących produktów i samodzielne sięgnięcie po nie.Charakterystyka witryny sałatkowej
Witryny chłodnicze wykorzystywane są do przechowywania różnych produktów, przy czym ich budowa zawsze musi być dostosowana do sposobu ekspozycji konkretnego rodzaju dania. Inne meble chłodnicze stosuje się w cukierniach, inne na stoiskach z serami czy mięsem, jeszcze inne właśnie do przechowywania i ekspozycji sałatek, surówek oraz owoców. Witryny sałatkowe to urządzenia chłodnicze, w których dzięki wbudowanemu agregatowi panuje temperatura optymalna dla zachowania świeżości surówek i owoców. Zakres, w jakim można regulować temperaturę w witrynie, zwykle znajduje się w specyfikacji modelu, co pomaga odnaleźć urządzenie odpowiednie dla konkretnego zastosowania. Wewnątrz witryny znajduje się stelaż przystosowany do pojemników GN. Ilość miejsc na pojemniki znowu uzależniona jest od konkretnego modelu. Dla przykładu porównajmy dwie witryny sałatkowe z oferty Iglootechnika: w witrynie GASTROLINE 2.5 zmieścimy 7 pojemników GN 1/1 ustawionych w jednym rzędzie, podczas gdy model IBIZA 0.9 przeznaczony jest na 10 pojemników GN ¼ umieszczonych w dwóch równoległych rzędach. Odmienne pojemności witryn wynikają rzecz jasna z ich różnych rozmiarów i kształtów. Nowoczesne witryny sałatkowe to urządzenia energooszczędne, doskonale izolowane i zbudowane z materiałów zapobiegających jakimkolwiek reakcjom z żywnością. Zewnętrzny korpus najczęściej wykonuje się z blachy w różnych kolorach, niekiedy w okładzinie z laminatu, a nawet z drewna. Ze względu na pokaźne rozmiary tej powierzchni front można też wykorzystać w celach marketingowych, umieszczając na nim reklamę.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana