Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Witryny grzewcze na stołówkach - do czego służą?
Na smak jedzenia ma wpływ wiele czynników. Jednym z nich jest oczywiście jakość składników, drugim – metoda przygotowania. Często nie zdajemy sobie jednak sprawy z tego, że na nasze wrażenia smakowe ma wpływ również temperatura danego produktu spożywczego oraz… jego wygląd. Właśnie do zapewnienia tych dwóch czynników służą tak zwane witryny grzewcze, stosowane na stołówkach, w kawiarniach, barach i sklepach.
Czym jest witryna grzewcza?
Witryną grzewczą nazywamy urządzenie w formie przeszklonej lady, wyposażonej w instalację cieplną oraz wewnętrzne oświetlenie. Stosowane są do one do przechowywania i eksponowania pewnych rodzajów produktów spożywczych – takich jak ciasta – oraz gotowych posiłków serwowanych na ciepło.Zadania witryny grzewczej
Podstawowe zadanie witryny grzewczej jest zgodne z jej nazwą – polega ono na stałym dostarczaniu energii cieplnej do wystawionych w witrynie produktów spożywczych i posiłków w celu zapewnienia im długotrwałej świeżości. Dzięki witrynom takim jak te dostępne w ofercie firmy Frigo System możliwe jest serwowanie ciepłych posiłków przez wiele godzin po ich przygotowaniu, dlatego stanowią one podstawowy element wyposażenia lokali gastronomicznych takich jak bary mleczne i jadłodajnie, w którym posiłki przygotowane są w większych ilościach i wydawane od razu po złożeniu zamówienia.Świeżość posiłku
Witryny grzewcze wyposażane są często również w systemy nawilżające – podstawą ich działania jest odparowywanie niewielkich ilości wody. Takie witryny przeznaczone są między innymi do przechowywania artykułów piekarskich i cukierniczych, czyli kanapek, ciast, ciastek i tym podobnych. Para krążąca wewnątrz witryny wnika w produkty, sprawiając, że nie wysychają one pod wpływem ciepła, dłużej zachowując swój smak i odpowiednią strukturę.Ochrona jedzenia
Zachowanie standardów higieny to kluczowa kwestia w lokalach gastronomicznych – kontakt produktu ze środowiskiem zewnętrznym może prowadzić do jego skażenia. Jednym z zadań witryn grzewczych jest ochrona znajdującej się w niej żywności przed bezpośrednim kontaktem z otoczeniem.Ekspozycja produktu
Witryna grzewcza to urządzenie nie tylko do podgrzewania i nawilżania produktów spożywczych, ale również ich odpowiedniej ekspozycji. Należy pamiętać, że to, jak jedzenie wygląda ma duży wpływ na jego sprzedaż. Brak możliwości obejrzenia produktu przed jego zakupieniem bądź nieatrakcyjny wygląd znacznie zmniejsza szanse, że zostanie on wybrany przez klienta. Dlatego witryny posiadają duże przeszklenia, pozwalające klientowi dokładnie obejrzeć produkt oraz odpowiednie oświetlenie. Ma to znaczenie szczególnie w przypadku witryn do przechowywania bogato dekorowanych ciast.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana