Artykuł sponsorowany

Warzenie piwa w domu. Porady i wskazówki

Warzenie piwa w domu. Porady i wskazówki

Na fali zainteresowania piwami rzemieślniczymi coraz więcej osób próbuje warzenia ulubionego napoju we własnym zakresie. Wymaga to co prawda specjalistycznego sprzętu i sporej dozy cierpliwości, ale nie jest aż tak skomplikowane, jak mogłoby się na pierwszy rzut oka zdawać – za to dostarcza mnóstwo frajdy i satysfakcji. Co należy więc wiedzieć, chcąc zrobić w domu „browar”?

Po pierwsze, trzeba skompletować zestaw niezbędnych produktów i akcesoriów. Dokupowanie ich w trakcie produkcji domowego piwa, bo nagle okazuje się, że o czymś zapomnieliśmy, może skutkować koniecznością rozpoczynania całego procesu od nowa. Warto zatem na początku zgromadzić sprzęt, odhaczając kolejne pozycje na przykład z poniższej listy:
  • garnek o pojemności 20-30 l, z pokrywką
  • 2 fermentory (duże pojemniki), jeden z kranikiem, a drugi bez (za to oba z pokrywką)
  • filtrator
  • kuchenny termometr
  • cukromierz
  • łyżka do mieszania
  • kapsle, butelki
  • kapslownica
  • słód
  • chmiel
  • drożdże piwowarskie
  • ekstrakt słodowy w postaci gęstego syropu (można go ewentualnie zastąpić glukozą).
Wszystkie te rzeczy znajdziemy chociażby w sklepie internetowym Esencje Smaku, podobnie jak doskonałe na prezent dla miłośników piwa gotowe zestawy umożliwiające rozpoczęcie przygody z piwowarstwem. Zawierają one dokładne instrukcje dotyczące m.in. kolejności wykonywanych działań czy odpowiednich proporcji poszczególnych składników.

Zacieranie

Z reguły jednak zaczyna się od zacierania słodu, tak by zawarta w nim skrobia przekształciła się w cukier – niezbędny w procesie fermentacji. Jeśli nie mamy śrutownika, w którym rozdrobnimy słód, warto nabyć ten ostatni już w formie ześrutowanej. Dodajemy go do podgrzanej wody (1 kg na 3 litry), mieszamy i utrzymujemy we właściwej dla konkretnego przepisu temperaturze przez mniej więcej godzinę. Po tym czasie możemy zakroplić niewielką próbkę zacieru płynem Lugola. Jeśli nie spowoduje to zmiany barwy, proces zacierania możemy uznać za zakończony!

Filtrowanie i warzenie

Kolejny etap to oddzielenie resztek ziaren od roztworu, który w tym celu należy wlać do fermentora z kranikiem. Wspomniane resztki powinny opaść na dno. Tak uzyskaną brzeczkę gotujemy przez godzinę, dodając do niej chmiel, a następnie całość szybko schładzając do temperatury 20 st. C. Domowe piwo jest o wiele bardziej wrażliwe na wszelkie zanieczyszczenia, dlatego musimy bardzo na nie uważać – szczególnie zaś na tym właśnie etapie!

Fermentacja

Schłodzona brzeczka następnie znów trafia do fermentora, tym razem w celu oddzielenia resztek chmielu. Ważne, by przelać ją przy użyciu rurki tylko z góry garnka, pozostawiając na jego dnie nawet 2 litry najbardziej mętnego płynu. Na powierzchni rozsypujemy drożdże piwowarskie i NIE MIESZAMY. Po kilku, ewentualnie kilkunastu godzinach rozpocznie się tzw. fermentacja burzliwa, z charakterystycznym dla niej pienieniem. Trwa ona kilka dni, a moment jej zakończenia wyznacza się cukromierzem. Potem nadchodzi czas na fermentację cichą, która zachodzi w innym, szczelnie zamkniętym już naczyniu przez kolejnych 15-18 dni.

Leżakowanie

Po tym czasie piwo powinno być już dosyć klarowne. Przelewamy je do sterylnego fermentora z kranikiem i poprzez dodanie substancji słodzącej (np. glukozy albo ekstraktu słodowego) umożliwiamy rozpoczęcie procesu refermentacji. Ma ona miejsce już w zakapslowanych butelkach, które leżakują w ciemności i chłodzie jeszcze przez co najmniej 3-4 tygodnie, kiedy to piwo nabiera jeszcze więcej klarowności i gazu.

Dla bardzo początkujących

Jeśli mamy pewne obawy, czy poradzimy sobie ze wszystkimi opisanymi wyżej etapami produkcji domowego piwa, ale bardzo chcielibyśmy do tej produkcji mimo wszystko przystąpić, zaopatrzymy się w tzw. brew-kit. Jest to zestaw półproduktów (np. gotowa brzeczka z chmielem), dzięki którym zdecydowanie łatwiej będzie „załapać, o co chodzi”, i poczuć się w roli piwowara na tyle pewnie, by z czasem rozpocząć bardziej śmiałe eksperymenty.

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników do artykułu

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.