Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Wady i zalety bambusowych naczyń
Poszukujesz ekologicznych produktów do domu? Nie wiesz, czym zastąpić plastikowe talerze i sztućce? Ciekawą propozycję stanowią naczynia bambusowe, które mogą być stosowane zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Są bardzo wytrzymałe, dlatego świetnie sprawdzają się do nauki samodzielnego jedzenia przez najmłodszych. W poniższym artykule przedstawiamy najważniejsze zalety produktów. Sprawdź, czy naczynia bambusowe mają wady.
Jeśli chcesz nauczyć swoje dziecko samodzielnego jedzenia, zalecamy wybór trwałych i odpornych na uszkodzenia naczyń. Maluchy często uderzają sztućcami o talerz lub zrzucają je na podłogę. W związku z tym zastawa podawana dzieciom powinna być bardzo wytrzymała. W takiej sytuacji nie trzeba wybierać naczyń plastikowych – doskonałą alternatywę stanowią wyroby z bambusa. Ich dużą zaletę stanowi również to, że mają estetyczny wygląd. Pięknie się prezentują i mogą nawet pełnić funkcję dekoracyjną kuchni lub jadalni. Pasują do wszystkich wnętrz, niezależnie od stylu, w jakim zostały urządzone.
Inne powody, dla których warto kupić bambusowe naczynia
Naczynia bambusowe są bardzo lekkie, ale mimo to wyróżniają się trwałością i odpornością na pęknięcia czy zarysowania. Ponadto nie są podatne na wilgoć, dzięki czemu można je swobodnie myć, nawet w zmywarce, ponieważ nie szkodzi im wysoka temperatura. Dzięki temu nadają się do podawania gorących potraw. Doradca klienta ze sklepu z produktami ekologicznymi Ekoloco mówi o jeszcze jednej zalecie bambusowych naczyń:
Produkty są zdecydowanie bardziej przyjazne środowisku niż ich plastikowe odpowiedniki. Nie trzeba ich wyrzucać po każdym użyciu, co nie prowadzi do generowania dużej ilości śmieci. Nie wpływają na smak czy zapach serwowanych dań. Naczynia wykonane z bambusa charakteryzują się właściwościami antybakteryjnymi, co sprawia, że jak najbardziej możliwe jest higieniczne przygotowywanie w nich posiłków. Ta cecha powoduje, że z produktów mogą korzystać osoby wrażliwe na zanieczyszczenia oraz małe dzieci.
Czy naczynia z bambusa mają wady?
Ciężko znaleźć jakiekolwiek wady naczyń bambusowych, ponieważ są one wytrzymałe, ładne i bezpieczne. Dostępne są wśród nich m.in. talerze, kubki oraz słomki bambusowe. Jedynym zastrzeżeniem może być to, że materiał używany do ich produkcji rośnie w Azji, w związku z czym trzeba go przywieźć do Europy, abyśmy mogli korzystać z tych artykułów. Taki transport wiąże się z emisją dużej ilości CO2, co nie jest bezpieczne dla środowiska. Niektórzy są przekonani wyłącznie do produktów europejskich i nie chcą korzystać z naczyń, które powstały poza regionem. Są to jedyne wady produktów wykonanych z bambusa.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana