Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
W jakie opakowania plastikowe można pakować produkty spożywcze?
Każdy produkt spożywczy musi być właściwie przechowywany oraz transportowany. Niezbędne są do tego opakowania, które powinny być odpowiednio dopasowane do tak wrażliwych artykułów, jakimi jest żywność. Mimo tego, że pudełka plastikowe powstają z wielu tworzyw sztucznych, nie każde z nich będzie bezpieczne w bezpośrednim kontakcie z żywnością. Jakie opakowania plastikowe są używane w branży spożywczej i gdzie można je kupić? Podpowiadamy.
Jak wybrać opakowania plastikowe dla branży spożywczej?
Wybór pojemników z plastiku do magazynowania żywności jest szczególnie ważny, ponieważ dane tworzywo nie może wpływać na smak, aromat ani właściwości przewożonych i przechowywanych w ich wnętrzu produktów. Co więcej, wysokiej jakości opakowania z plastiku muszą charakteryzować się dobrą szczelnością, odpornością na uszkodzenia mechaniczne, a także niepodatnością na działanie niekorzystnych czynników atmosferycznych.
Z tego powodu producent opakowań spożywczych PlasticPack.pl do produkcji pojemników na żywność wykorzystuje wyłącznie polipropylen, czyli jeden z najczystszych polimerów. Polipropylen jest bezwonny i bezbarwny, a co więcej jest obojętny fizjologicznie, dzięki czemu nie wnika w artykuły spożywcze i nie wpływa na ich właściwości. Opakowania z PP nie wykazują żadnego szkodliwego działania dla człowieka, co sprawia, że uznawane są za jedne z bezpieczniejszych pojemników na produkty spożywcze.
Z polipropylenu powstają opakowania dla producentów nabiału, produktów sypkich, lodów, mięs oraz ryb. Z jego zastosowaniem produkowane są również tacki, wytłoczki, szalki na pieczarki i pudełka na posiłki używane w branży cateringowej, restauracjach i kawiarniach, które z powodzeniem można podgrzewać w mikrofali.
Gdzie kupić pojemniki plastikowe do produktów spożywczych?
Przed wyborem opakowań plastikowych do żywności warto sprawdzić, czy dany producent wykorzystuje materiały, które mają certyfikaty gwarantujące bezpieczeństwo bezpośredniego kontaktu z żywnością. Duże znaczenie ma również stosownie się do odpowiednich norm, m.in. Systemu Zarządzania Higieną w Produkcji Opakowań do Produktów Spożywczych PN-EN15593.
W czasach, kiedy świadomość na temat środowiska naturalnego znacznie wzrasta, warto wybierać opakowania plastikowe z PP dostępne w PlasticPack.pl, których wyrób przeprowadzany jest z myślą o środowisku. Mianowicie pojemniki z polipropylenu emitują najmniejsze ilości dwutlenku węgla, a także ich produkcja generuje znikome ilości odpadów. Dodatkowo pudełka podlegają recyklingowi, a co za tym idzie, mogą być przetworzone i ponownie wykorzystane.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana