Artykuł sponsorowany

W jaki sposób powstaje wódka w destylarni?

W jaki sposób powstaje wódka w destylarni?

Choć wódka ma swój początek na polach obsianych zbożem, to w destylarni odbywa się cały proces produkcji. W efekcie otrzymujemy alkohol, który zachwyca swoim smakiem koneserów na całym świecie. Aby jednak do tego doszło wszystko musi mieć prawidłowy przebieg – począwszy od wyboru właściwego zboża, produkcji zacieru, destylowania aż po końcowy produkt.

Proces produkcji wódki nie jest tak łatwy jak mogłoby się wydawać. Aby wódka była najwyższej jakości potrzeba doświadczenia, najwyższej jakości surowców, wiedzy i cierpliwości. Jest to proces wieloetapowy i wymagający czasu – jednak efekt końcowy jest tego wart. Gorzelnicy z Destylerni Kamień opowiedzą w jaki sposób krok po kroku produkuje się wódkę.

Parowanie i zacieranie

W pierwszej kolejności surowiec zostaje poddany procesowi parowania. Zboże, na przykład orkisz, umieszcza się w parowniku i zalewa wodą. Zbiornik zostaje zamknięty, a wewnętrzne ciśnienie i temperatura powodują przekształcenie wielocukrów na fermentujące cukry proste oraz dwucukry. Przekształcenie skrobi w formę rozpuszczalną umożliwia jej połączenie się z enzymami – w wyniku czego powstaje glukoza zdolna do interakcji z drożdżami wytwarzającymi alkohol. Jest to proces zacierania. Masa z parownika zostaje umieszczona w kadzi zaciernej, schłodzona i połączona z enzymami. Drożdże dodaje się, kiedy zacier osiągnie temperaturę 32 stopni Celsjusza. Tym samym rozpoczyna się proces fermentacji.

Fermentacja i destylacja

Fermentacja składa się z trzech etapów i trwa około trzech dni. Podczas tego procesu konieczne jest monitorowanie postępu fermentacji, sprawdzanie ilości cukru oraz nadzorowanie, czy cukry zostały prawidłowo przetworzone na alkohol. Co ciekawe, produkt przemiany materii drożdży – alkohol właśnie – jest dla nich samych śmiercionośny.

Otrzymany w ten sposób produkt oprócz pożądanego alkoholu etylowego zawiera w sobie szereg innych związków chemicznych oraz pozostałości produkcji – konieczna jest więc destylacja. Odbywa się ona na zasadzie ogrzewania surowca aż do momentu jego parowania, a następnie skropleniu. Odparowania ciecz zawiera około 90% alkoholu – jednak wciąż zawiera w sobie substancje niepożądane w gotowym produkcie. Poddaje się ją więc rektyfikacji.

Rektyfikacja, łączenie z wodą oraz filtrowanie

W procesie rektyfikacji alkohol pozbawiany jest całkowicie drożdżowego smaku i zapachu oraz innych substancji, które mogłyby mieć wpływ na jakość wódki. Otrzymany w ten sposób spirytus łączy się z wodą. Obok czystości spirytusu jest ona najważniejszym czynnikiem mającym wpływ na ostateczny smak – dlatego wybiera się wodę neutralną i krystalicznie czystą.

Ostatnim etapem powstawania wódki w destylarni jest filtrowanie. Może odbywać się z użyciem różnych substancji: minerałów, węgla drzewnego lub filtrów celulozowych. W taki sposób wódka otrzymuje swój ostateczny charakter i smak, którym następnie możemy się delektować.

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników do artykułu

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.