Materiał Partnera

W jaki sposób hartuje się stal? - Różne sposoby hartowania stali

W jaki sposób hartuje się stal? - Różne sposoby hartowania stali

Hartowanie stali to proces, który wzmacnia jej właściwości na czynniki mechaniczne i zabezpiecza ją przed korozją. Istnieje kilka metod na hartowanie tego surowca i polegają one na zróżnicowanej obróbce cieplnej. Najbardziej popularnym sposobem jest rozgrzanie materiału do bardzo wysokiej temperatury i przetrzymywanie go tam przez dłuższy czas. Szybkie wystudzenie powoduje wzmocnienie struktury wewnętrznej surowca. Jakie są typy hartowania stali?

Metody powierzchniowego hartowania stali w pigułce

Pierwszą z metod powierzchniowego hartowania stali jest typ płomieniowy, który polega na nagrzaniu elementu palnikiem i szybkim schłodzeniu zimną wodą. Kolejną stosowaną opcją jest hartowanie indukcyjne, podczas którego stal nagrzewana jest indukcyjnie i błyskawicznie chłodzona.

Proces hartowania laserowego jest trzecim rozwiązaniem – w tym przypadku nagrzewanie stali jest wykonywane przy użyciu wiązki lasera. Jedną z możliwości jest także hartowanie stali w tzw. kąpieli. W tym celu zanurza się element w saletrze lub ołowiu i pozostawia pod powierzchnią przez kilka minut aż do przemiany austenitycznej. W celu skorzystania z usług doświadczonej firmy oferującej stal hartowaną warto skontaktować się z pracownikiem np. HAX-INOX Marta Hak z Gliwic.

Istnieją także hartowania:

·       kontaktowe,

·       elektrolityczne,

·       impulsowe.

Izotermiczne hartowanie stali

Wytrzymała stal hartowana izotermicznie nie jest poddawana przemianie martenzytycznej. W celu takiego wzmocnienie stosuje się kąpiel z roztopionej saletry lub ołowiu w temperaturze powyżej przemiany. W trakcie kąpieli zachowywana jest stała temperatura, a czynność jest długa i  wymagająca uwagi.

Stopniowe hartowanie stali

Metoda hartowania stopniowego polega na szybkim wychładzaniu surowca w kąpieli hartowniczej, która najczęściej zawiera stopioną saletrę. Temperatura materiału sięga w tym przypadku odrobinę powyżej wartości przemiany martenzytycznej. W takich warunkach przetrzymuje się hartowany detal aż do całkowitego wyrównania temperatury całego przedmiotu. Drugą fazą hartowania stopniowego jest chłodzenie przy użyciu oleju lub wody. Efektem jest wzmocniona stal o zwiększonych właściwościach mechanicznych.

Podsumowując, zróżnicowane metody hartowania stali przyczyniają się do zwiększenia tego materiału na czynniki mechaniczne i wyraźnie ja utwardzają. Tak przygotowane elementy znajdują zastosowanie w różnego rodzaju maszynach i konstrukcjach, które wymagają użycia bardzo odpornych surowców.

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników do artykułu

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Pliki cookies (tzw. "ciasteczka") stanowią dane informatyczne, w szczególności tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

Dowiedz się więcej Akceptuję