Materiał Partnera

Utylizacja odpadów spożywczych

Utylizacja odpadów spożywczych

Odpady spożywcze muszą być utylizowane. Obowiązek taki nakłada na przedsiębiorców m.in. ustawa o odpadach z 2010 r. oraz rozporządzenie Ministra Środowiska z 27 września 2001 r. w sprawie katalogu odpadów. Kogo konkretnie dotyczą procedury utylizacji odpadów? Jak dokładnie powinna przebiegać utylizacja odpadów spożywczych? Koniecznie sprawdź te informacje przed wyborem wykonawcy.

Kto powinien utylizować odpady spożywcze?

W świetle obowiązujących w Polsce przepisów, obowiązek utylizacji odpadów spożywczych spoczywa na każdym przedsiębiorcy. Przepisów muszą przestrzegać firmy zajmujące się zarówno produkcją, jak i handlem artykułami spożywczymi. Utylizacja odpadów spożywczych dotyczy także branży gastronomicznej, czyli restauracji, pubów i kawiarni. Ponadto, powyższymi przepisami objęte są również zakłady produkcji mięs i wędlin oraz właściciele ferm drobiu. Należy podkreślić, że obecne przepisy dotyczą nie tylko odpadów spożywczych, które powstają w trakcie przygotowywania żywności i dań, ale również obejmują konkretne procedury dotyczące żywności przeterminowanej.

Jak wygląda utylizacja odpadów spożywczych?

Wbrew pozorom utylizacja odpadów żywnościowych nie wymaga skomplikowanych procedur. Pierwszym etapem jest gromadzenie ich w specjalnie przeznaczonych do tego, oznakowanych pojemnikach. Następnie regularnie przekazuje się je odbiorcy, który dzięki odpowiednim zezwoleniom utylizuje je (unieszkodliwia).
Warto podkreślić, aby w zawieranej umowie z firmą zapewniającą wywóz odpadów spożywczych było dokładnie określone, jaka będzie częstotliwość wywozu. W umowie warto zawrzeć również informacje o ilości opakowań umożliwiających gromadzenie odpadów – podkreśla specjalista z firmy Proeko z Legionowa.

Co konkretnie zawiera usługa utylizacji odpadów spożywczych?

Zgodnie z podpisaną z wykonawcą usługi umową, utylizacja odpadów spożywczych będzie odbywała się z określoną częstotliwością, np. raz w miesiącu. Stawka określana jest zazwyczaj na podstawie ilości odbieranych odpadów. Usługa określana jako „utylizacja odpadów spożywczych” obejmuje:
  • odbiór odpadów i ich utylizację,
  • załadunek odpadów,
  • wyposażenie klienta w kolejne opakowania na odpady,
  • specjalistyczny transport odpadów w miejsce ich utylizacji,
  • przesłanie dokumentów potwierdzających odebranie i unieszkodliwienie odpadów żywnościowych.
Ponadto, wybierając konkretną firmę mającą zająć się odbiorem i utylizacją odpadów, należy sprawdzić, czy posiada wszelkie decyzje administracyjne umożliwiające świadczenie takich usług. Ponadto, warto również sprawdzić ją pod kątem kwalifikacji, terminowości i rzetelności.

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników do artykułu

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Pliki cookies (tzw. "ciasteczka") stanowią dane informatyczne, w szczególności tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

Dowiedz się więcej Akceptuję