Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Tradycyjny bigos – jakie mięso kupić, by smakował doskonale?
Chyba nie ma w Polsce człowieka, który nie wiedziałby, czym właściwie jest bigos. W końcu to jedno z najbardziej znanych dań polskiej kuchni. Okazuje się, że pierwsze wzmianki o tej potrawie odnaleziono w najstarszej polskiej książce kucharskiej. Chociaż początkowo danie nie zawierało kapusty, od XVII wieku stała się ona jego podstawowym składnikiem. Nie można jednak zapominać, że tak charakterystyczny smak bigos zawdzięcza przede wszystkim idealnie skomponowanym gatunkom mięsa.
O czym należy pamiętać, gotując bigos?
Skoro od XVII wieku kapusta stała się nieodzownym składnikiem bigosu, również teraz nie można o niej zapominać. Ważne, aby zakupić zarówno kiszoną, jak i słodką kapustę. Ta pierwsza powinna być naturalnie kiszona. Warto zwrócić uwagę na jej żółtawy kolor i zapach bez wyczuwalnych octowych nut. Dzięki dodaniu słodkiej kapusty bigos zyska łagodniejszy smak i ciekawszą konsystencję. Przygotowując to tradycyjne danie, nie można także zapomnieć o suszonych leśnych grzybach i wędzonych śliwkach. Grzyby wzmocnią aromat bigosu i smak mięsa, a wędzona śliwka zagwarantuje ciekawą słodycz i wędzoną nutę. Jeżeli chcesz, aby potrawa posiadała głębię smaku i lekką gorycz, doskonałym pomysłem będzie dodanie czerwonego wina lub ciemnego piwa.
Jakie mięso sprawdzi się najlepiej?
Skoro baza bigosu w postaci kapusty jest już przygotowana, przyszedł czas na najważniejsze – tradycyjny polski bigos to przede wszystkim idealnie skomponowana gama mięs. Patrząc na listę produktów potrzebnych do przygotowania dania, nie można nie zwrócić uwagi na ogromną różnorodność składników. Najczęściej wybierane mięso do bigosu to oczywiście wołowina i wieprzowina. Mięso drobiowe ze względu na niewielką zawartość tłuszczu w długim procesie gotowania może ulec przesuszeniu. Za głębię smaku odpowiada przede wszystkim wędzony boczek. Gotując bigos, możesz z powodzeniem łączyć różne kawałki wołowiny i wieprzowiny. Doskonałym składnikiem bigosu jest również dziczyzna. Mięso to charakteryzuje się wyjątkowym i niebanalnym smakiem. Jeżeli chcesz dodatkowo wzmocnić wędzony aromat, pod sam koniec dodaj podsmażoną kiełbasę. W ten sposób idealnie wkomponuje się w smak potrawy, ale nie rozpadnie podczas długiego gotowania.
Gdzie kupić mięso do bigosu?
Ważne są nie tylko odpowiednie gatunki mięs. Przede wszystkim produkty powinny być świeże i najwyższej jakości. W Małopolsce dystrybucją mięs i wędlin od 15 lat zajmuje się firma Inter-Wen. Kompletując składniki, staraj się sięgać po mięsiste kawałki, ale nie unikaj nadmiaru tłuszczu. Tłuszcz ze smalcu, boczku czy wytopiony z kawałków mięsa to najlepszy nośnik smaku. Długo gotowany różnorodny bigos nie potrzebuje dodatku zbyt wielu przypraw. Smak możesz wzbogacić cząbrem, jałowcem i przede wszystkim pieprzem.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana