Artykuł sponsorowany

Szkliwo zębów - jak jest zbudowane i jakie funkcje pełni?

Szkliwo zębów - jak jest zbudowane i jakie funkcje pełni?

Zadaniem szkliwa zębowego jest ochrona naszych zębów. Pomimo bardzo małej grubości, tkanka ta wykazuje największą odporność w całym ludzkim organizmie. Może ona skutecznie ochraniać zęby przez kilkadziesiąt lat, lecz jest to zależne od tego, jak użytkownik dba o swoje zęby. Odpowiednia opieka jest bardzo ważna, ponieważ zniszczone szkliwo nie odrasta.

Budowa i powstawanie szkliwa

Szkliwo jest bardzo twardą tkaną znajdującą się na powierzchni zęba, która obejmuje całą koronę począwszy od szyjki. Okrywa inną tkankę twardą – zębinę. Niemal 99% budowy szkliwa stanowią związki nieorganiczne. Wysoka trwałość wynika głównie z fosforanu wapnia, który występuje w formie kryształów dwuhydroksyapatytu. W pozostałym składzie znajduje się woda i związki organiczne. Szkliwo powstaje w procesie odontogenezy, czyli rozwoju zębów z komórek nazywanych ameloblastami. To właśnie one mają wpływ na ostateczny kształt zęba. Szkliwo przestaje być wytwarzane wraz z zaprzestaniem rośnięcia zębów, co wiąże się z utratą możliwości jego odbudowania.

Funkcje ochronne

Szkliwo ochrania przed uszkodzeniami mechanicznymi, bakteryjnymi, chemicznymi i termicznymi. Ponadto zabezpiecza zęby przed przebarwieniami, a także ścieraniem się w wyniku żucia i miażdżenia pokarmu. Uszkodzone szkliwo prowadzi do rozwoju próchnicy, stanów zapalnych dziąseł oraz ich krwawienia. Zęby, które przestały być zabezpieczone szkliwem, są nadwrażliwe i znacznie bardziej podatne na działanie bakterii. Do tego żółkną, co odbija się na estetyce uśmiechu. Specjalista z praktyki stomatologicznej ES Dentica w Tychach dodaje:

Pierwszymi objawami erozji szkliwa są nadwrażliwość, pożółkły kolor, ukruszenia i drobne pęknięcia.

Jak należy dbać o szkliwo?

Pomimo swoich zalet szkliwo jest tkanką nieodnawialną. Oznacza to, że powstałe w nim ubytki nie zostaną zregenerowane. Podstawą dbania o szkliwo zębów jest regularne i częste mycie zębów. Należy także odbywać wizyty profilaktyczne w gabinecie stomatologicznym co pół roku. Pożyteczne dla szkliwa są duże ilości produktów bogatych w wapń, np. mleko, jogurt, ser żółty, orzechy ziemne i laskowe. Na mocną budowę zębów wpływają także odpowiednie dawki witaminy D, które wytwarzają się przy działaniu promieni słonecznych szczególnie w okresie od września do kwietnia. Szkliwo niszczy się m.in. przez słodycze i napoje gazowane. Dieta bogata w kwasy i tłuszcze powoduje mikroodwapnienia szkliwa.

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników do artykułu

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.