Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Systemy klimatyzacyjne w przemyśle
Klimatyzacja jest procesem wymiany powietrza w pomieszczeniach, który ma na celu utrzymanie zadanych warunków. Chodzi o odpowiedni zakres temperatur i wilgotności powietrza. W przemyśle ma za zadanie zapewnić odpowiednie warunki do pracy człowieka oraz warunki optymalne dla danego procesu technologicznego. Kwestia klimatyzacji w przemyśle jest różna dla każdej branży - my postanowiliśmy ją omówić na przykładzie przemysłu spożywczego.
Temperatura produktu
Jakość produktu spożywczego zależy od kilku istotnych czynników decydujących - jednym z nich jest temperatura otaczającego go powietrza w czasie produkcji oraz temperatura w czasie transportu. Pomieszczenia do produkcji żywności zawsze mają szczególny charakter, należy zapewnić w nich odpowiednie parametry powietrza. Parametry te to wspomniana temperatura oraz wilgotność i czystość powietrza. W niektórych przypadkach wręcz konieczne jest zapewnienie odpowiedniego mikroklimatu. Projektując klimatyzację pomieszczenia, bierzemy pod uwagę wszelkie wahania temperatury, jakie mogą wystąpić wewnątrz. Bezwzględnie należy powierzyć to zadanie firmie z odpowiednim doświadczeniem. Klimatyzację domową i przemysłową ma w swojej ofercie na przykład firma Ekowent z Łodzi, która funkcjonuje na rynku już od 1994 roku.Sprawność urządzeń chłodzących i grzewczych
Sprawność urządzeń określają dwa główne wskaźniki. Pierwszy to współczynnik wydajności chłodniczej. Określa on stosunek mocy chłodniczej do mocy pobranej przez sprężarkę urządzenia. Drugi to współczynnik wydajności energetycznej, który wyraża stosunek mocy grzewczej do mocy pobranej przez urządzenie. Najważniejsze elementy klimatyzatora to sprężarka, parownik i skraplacz. Dwa ostatnie elementy są wyposażone w wentylator, który wymusza obieg powietrza. Dzięki temu powietrze z pomieszczenia jest ochładzane na parowniku - oddaje ciepło czynnikowi chłodniczemu, którym jest gaz. Gaz natomiast sprężony jest w sprężarce, wzrasta jego temperatura i przetłaczany jest do skraplacza znajdującego się na zewnątrz. Ważne są parametry wszystkich trzech elementów, które muszą być ze sobą kompatybilne. Klimatyzacja w przemyśle spożywczym jest szczególnie istotna, ponieważ przepisy dotyczące produkcji żywności są niezwykle restrykcyjne.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana