Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Sprawdzone sposoby pakowania produktów
Odpowiednie opakowanie produktu wydłuża jego trwałość, chroni przed zepsuciem, zapewnia zachowanie walorów smakowych i zapachowych. Może być też jednym z elementów promocji produktu, ponieważ opakowanie stanowi nośnik reklamowy. Odpowiednio zaprojektowane przykuwa uwagę konsumenta i zachęca go do zakupu. Jakie są sprawdzone sposoby na bezpieczne, trwałe i szybkie pakowanie produktów?
Bag in box – trwałość i smak Twoich ulubionych produktów
Wiele produktów spożywczych ma postać płynną i półpłynną. Zaliczają się do nich m.in.: soki, przeciery i koncentraty owocowe oraz warzywne. Produkty te są wrażliwe na wysokie i niskie temperatury, a także promienie słoneczne. Można je spotkać w szklanych oraz plastikowych butelkach, słoikach czy kartonach. Jest jednak lepsze rozwiązanie – bag in box. Czym cechuje się ten sposób pakowania? Zapytaliśmy o to kogoś, przed kim ta metoda nie ma tajemnic – specjalistę z firmy BAG In BOX z Lublina:Bag in box, czyli „worek w pudełku” to metoda pakowania produktów łącząca zalety worków z tworzyw sztucznych i kartonów. Plastikowe worki są lekkie i szczelne, z kolei kartony chronią przed promieniami słonecznymi, podnoszą estetykę opakowania i nadają kształt ułatwiający transport, dystrybucję oraz ekspozycję produktu.Ta metoda jest nie tylko prosta i estetyczna, ale też bezpieczna. Pozwala zachować wszystkie walory smakowe, zapachowe i odżywcze wyrobu. Jest też tania z uwagi na prostotę i zastosowanie łatwo dostępnych i niedrogich materiałów. Zaletą jest również łatwość recyklingowania – po spożyciu np. soku wystarczy wyjąć worek z pudełka, aby oddzielić poszczególne frakcje surowców wtórnych. Same zalety!
Szybkość i bezpieczeństwo pakowania dzięki aseptycznym pakowarkom
Przy procesie pakowania wyrobów spożywczych należy szczególnie dbać o higienę i bezpieczeństwo. Elementy urządzeń pakujących mające styczność z produktem muszą być wykonane z materiałów dopuszczonych do kontaktu z żywnością. Ten warunek spełniają aseptyczne pakowarki bag in box. Są to półautomatyczne urządzenia do pakowania produktów płynnych. Umożliwiają rozlewanie olejów, soków, wody czy alkoholi do worków o pojemności od 5 do 20 litów. Worki wykonane z odpornego na rozdarcie laminatu wielowarstwowego są wyposażone w króćce, które umożliwiają łatwe i higieniczne przelewanie produktu do naczyń. Pakowarka półautomatyczna bag in box 1.20 jest w stanie wykonać do 240 cykli roboczych na godzinę (w wariancie z jedną głowicą). Taka wydajność pozwala utrzymać wysokie tempo produkcji. Konstrukcja i zastosowane w pakowarce materiały gwarantują bezpieczeństwo zarówno operatora, jak i konsumentów spożywających produkty pakowane przy pomocy tego urządzenia.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana