Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Skąd się biorą ziarna orkiszu?
Orkisz jest jednym z najstarszych gatunków zbóż, a jego istotne dla zdrowia właściwości cenili sobie nawet starożytni gladiatorzy i uczestnicy igrzysk. Obecnie moda na produkty wytwarzane z orkiszu wciąż coraz bardziej się rozwija. Dlaczego tak się dzieje? I skąd tak właściwie biorą się jego ziarna? Podpowiadamy, co każdy o orkiszu wiedzieć powinien.
Uprawa orkiszu
Orkisz jest jednym z podgatunków pszenicy, który charakteryzuje się specyficzną budową kłosa. Wyróżnia go bardzo mocna łuska otaczająca ziarno. To właśnie dzięki niej ziarna orkiszu są doskonale zabezpieczone przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych, insektów, a przede wszystkim pestycydów i innych chemikaliów. Łuska sprawia również, że orkisz jest zbożem mało wymagającym, tolerującym zmienne warunki atmosferyczne. Dzięki temu rolnicy nie muszą stosować przy nim nawozów sztucznych, a konsumenci mogą cieszyć się ekologicznym produktem. W Polsce orkisz jest uprawiany głównie na Warmii i Mazurach oraz w województwie małopolskim. Zajmują się nim specjalnie przystosowane do tego gospodarstwa, które przeciętnie przeznaczają na uprawę tej rośliny około 200-300 hektarów. Najpierw przygotowywana jest gleba, przeważnie dzięki przedplonom, czyli innym roślinom, które hoduje się przed wysianiem docelowego zboża. W przypadku orkiszu mogą to być na przykład ziemniaki lub buraki. Następnie, po zebraniu przedplonu, wykonuje się zasiew - zazwyczaj poprzez wykorzystanie kłosów i ziaren z wcześniejszych zbiorów.
Cenne składniki
Ziarna orkiszu dostarczają dużej ilości białka, znacznie większej niż w przypadku ziaren innych zbóż. Są także źródłem wielu witamin i minerałów potrzebnych organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Co więcej, dostarczają tłuszczów nienasyconych oraz kwasu krzemowego.
Specjalista ze sklepu internetowego Diogra podsumowuje: „Orkisz, dzięki bogactwu cennych dla nas składników, dba właściwie o każdy z układów narządów naszego ciała, a przede wszystkim o układ krążenia, pokarmowy i odpornościowy. Owocem jego działania jest lepsze samopoczucie fizyczne, psychiczne oraz efektywniejsza praca mózgu”.
Powstaje więc pytanie: w jaki sposób wykorzystać ziarna orkiszu, skoro mogą mieć tak zbawienny wpływ na nasze zdrowie? Odpowiedzi jest wiele. Niektórzy używają ich do produkcji makaronu, inni do wypieku ciast i pieczywa, a są także tacy, którzy orkiszu używają przy wytwarzaniu piwa, czy przygotowywaniu kawy. Liczba możliwości jest nieskończona i zależy jedynie od upodobań naszego podniebienia.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana