Artykuł sponsorowany

Skąd się bierze lukier na ciastach?

Skąd się bierze lukier na ciastach?

Ciasta i ciasteczka, aby zachować niebanalny wygląd estetyczny, muszą zostać odpowiednio udekorowane. Podstawową dekoracją wszelkich wypieków cukierniczych jest lukier. Istnieje kilka rodzajów lukru, m.in. lukier królewski, glazurujący i plastyczny. Każdy z nich posiada inne cechy. Jak produkuje się poszczególne typu lukru? Jaka jest historia tego półproduktu?

Od kiedy używa się lukru?

Lukier to polewa z roztopionego cukru, używana głównie do ozdabiania różnych wypieków cukierniczych. Stał się popularny już w XVIII wieku (wraz z popularyzacją białego cukru). Od tego czasu cukiernicy i piekarze chętnie wykorzystują go w swoich wyrobach. Lukier bezproblemowo barwi się na różne kolory, co pozwala uzyskać fantazyjne i estetyczne efekty.

Charakterystyka lukru królewskiego

Lukier królewski powstaje z cukru pudru i ubitych białek jaj. Charakteryzuje się on szybkich wysychaniem. Owa właściwość przydaje się przy produkcji wielu wypieków (na dużą skalę), a także w przypadku tworzenia większej konstrukcji, np. wielopoziomowego tortu. Lukier królewski wykorzystuje się także do dekorowania ciasteczek i wytwarzania ciekawych ozdób na wypieki, np. figurek, kwiatów.

Cechy lukru glazurującego

Lukier glazurujący (pomada cukiernicza, glazura) stanowi płynny roztwór, będący połączeniem cukru pudru z określoną cieczą (wodą, mlekiem, sokiem z cytryny lub pomarańczy). Wykorzystuje się go do wykonywania polew na różnych wypiekach: ciasteczkach, tortach, mazurkach, pączkach, babkach wielkanocnych. Glazura stanowi wykończenie wyrobów cukierniczych. Jej powierzchnię można bezproblemowo posypać wiórkami kokosowymi czy kolorowymi posypkami. 

Decydując się na zakup pomady cukierniczej, najlepiej wybierać sprawdzonych producentów. Przykładem firmy, która zajmuje się produkcją półproduktów do cukiernictwa i piekarnictwa, jest przedsiębiorstwo Holger Food Group. Firma od wielu lat zajmuje się produkcją i dystrybucją profesjonalnych produktów do branży spożywczej, np. pomad cukierniczych. Każdy z półproduktów cukierniczych posiada unikalne receptury.

Czym charakteryzuje się lukier plastyczny?

Lukier plastyczny (masa plastyczna) ma postać gęstej substancji, która służy do wykonywania jadalnych elementów dekoracji (kwiatków, figurek). Podczas jedzenia jest on miękki, elastyczny i gumowaty, jednak przy dotyku jego konsystencja charakteryzuje się kruchością. Lukier plastyczny przydaje się przy zdobieniu tortów utrzymanych w stylu angielskim. Można nim także całkowicie pokryć ciasta, dzięki czemu stają się one przyjemnie miękkie i wyjątkowo smaczne.

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników do artykułu

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.