Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Rola ziół i przypraw we współczesnej kuchni
Dania potrzebują przypraw i ziół, by dopełnić smak i nadać im aromatu. Współczesna kuchnia nie może się obejść bez tego typu dodatków, bowiem przyprawy jak i stworzone z nich mieszanki są w stanie zmienić każdą potrawę. Przyprawy i zioła są łatwo dostępne, dlatego powinny znajdować się w każdej kuchni. Można używać ich świadomie lub eksperymentować w celu poszukiwania określonego smaku.
Rola przypraw na talerzu
Zioła i przyprawy nadają daniom smaku i aromatu. Odpowiednio dobrane do potraw pobudzają kubki smakowe. W niektórych przypadkach pełnią także funkcje wizualne serwowanych dań. Wiele rodzajów przypraw i ziół można używać zarówno w wersji świeżej jak i suszonej. Podstawą jest pieprz i sól, które wzmacniają smak. Inne przyprawy dodawane są w zależności od dania i efektów, jakie kucharz chce uzyskać. W dzisiejszych czasach, gdy przyprawy są tanie i łatwo dostępne, nie może ich zabraknąć w żadnej kuchni. Potrawa wymaga właściwego przyprawienia. Ich brak lub nadmiar może znacznie wpłynąć na efekt końcowy.Właściwości przypraw
Kuchnia jest miejscem eksperymentów. Doświadczeni kucharze wiedzą, czego dodawać do potraw i w jakich ilościach. Nie jest to jednak wiedza bezdyskusyjna, bowiem mieszanka określonych dodatków może zupełnie zmienić znane i sprawdzone danie. Przeważnie składają się one z 3-4 składników. Współczesna kuchnia czerpie garściami z potraw azjatyckich, w których przyprawy odgrywają dużo większą rolę niż w klasycznych daniach kuchni europejskiej. Nawet najprostsze jedzenie przy dodaniu właściwych dodatków może się wzbogacić o wyrazisty smak. Dodatkowo zioła i przyprawy pomagają zachować świeżość potraw. Specjalista ze sklepu Bella-Bis w Koziegłowach obok Częstochowy dodaje:Poza właściwościami smakowo-zapachowymi przyprawy mogą działać także antybakteryjnie lub antyoksydacyjnie. Zawierają przeciwutleniacze, które zapobiegają utlenianiu się witaminy C.
Właściwości ziół
Zioła dodatkowo wpływają na trawienie, przemianę materii i wspomagają pracę wątroby. Są źródłem witamin i magnezu. Pozytywnie działają na wygląd skóry, pomagają zachować zdrowie i właściwą wagę. Ze względu na mnogość ziół i przypraw, trudno jest opisać wszystkie pozytywne właściwości. Najlepsze są świeże przyprawy, jednak nie każdy kucharz może sobie pozwolić na ogródek w pobliżu kuchni. Jeśli chcemy, by zakupione produkty zachowały swój naturalny kolor i wartości odżywcze, powinniśmy szukać przypraw liofilizowanych. Można je długo przechowywać i nie różnią się od świeżo zerwanych roślin.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana