Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Rodzaje włazów do cystern samochodowych
Cysterny samochodowe to powszechnie stosowane w przemyśle pojazdy do transportu wszelkiego rodzaju płynów – spożywczych, takich jak woda i mleko, chemikaliów takich jak benzyna oraz płynnych gazów, np. propanu. Niezbędnym elementem konstrukcyjnym każdej cysterny jest właz, przez który komora ładunkowa może zostać wypełniona , czasem opróżniana w zależności od specyfiki cysterny . Na rynku znajdziemy szeroki wybór włazów – poznajmy je bliżej.
Podział włazów
Włazy do cystern to rozbudowana kategoria produktów, które różnią się pod wieloma różnymi względami – między innymi parametrami technicznymi. Głównym kryterium podziału jest kształt włazu. Pod tym kątem włazy możemy podzielić na- Okrągłe
- Owalne
- Kwadratowe
- Prostokątne
Włazy ciśnieniowe i bezciśnieniowe
Przeglądając oferty dostawców włazów do cystern, takich jak firma Ceres, zauważymy podział na włazy ciśnieniowe i bezciśnieniowe. Tym co je różni jest zakres ciśnień, które są w stanie wytrzymać – włazy ciśnieniowe, w zależności od modelu przeznaczone są do zbiorników, w których ciśnienie wewnętrzne utrzymuje się na poziomie powyżej 0,5 bar. Różnice te osiąga się między innymi przez wykorzystanie odmiennych systemów uszczelnień oraz zamknięć, grubości poszycia włazu.Rodzaj stali
O specyficznym zastosowaniu włazu decyduje również materiał, z jakiego został on wykonany. Do ich produkcji powszechnie wykorzystuje się różnego rodzaju stal, między innymi kwasową oraz nierdzewną. Każda z nich ma odmienne właściwości i przez to może być stosowana wyłączenie w pewnych konkretnych warunkach. Stal kwasoodporna, potocznie nazywana kwasówką, odznacza się dużą odpornością na czynniki kwasowe i zasadowe – w kontakcie z nimi nie koroduje i przez to zachowuje swoją trwałość. Włazy z niej wykonywane wykorzystywane są między innymi w przemyśle chemicznym. Stale nierdzewne nie posiadają takiej odporności, dlatego mogą być stosowane wyłącznie w środowisku, gdzie nie będą narażone na działanie żrących substancji – np. w przemyśle spożywczym. Podobnie jak kwasówka, stal nierdzewna nie ulega korozji, przez co nie dochodzi do zanieczyszczenia substancji, z którymi ma kontakt.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana