Artykuł sponsorowany

Rodzaje materiałów opałowych

Rodzaje materiałów opałowych

Dostęp do energii cieplnej jest kwestią niezwykle istotną z punktu widzenia komfortu życia – nie tylko w okresie zimowym, ale również w sezonie wiosenno-letnim, kiedy wciąż korzystamy z ciepłej wody użytkowej. W znacznej większości polskich domostw w dalszym ciągu energia wytwarzana jest w procesie spalania różnego rodzaju paliw. Jakie to paliwa, czym się charakteryzują, jakie są ich zalety i wady?

Drewno

To najstarszy znany ludzkości materiał opałowy – wykorzystywano go tysiące lat temu, na długo zanim upowszechnione zostały inne paliwa, takie jak węgiel. Zaliczane jest często do paliw odnawialnych – wyhodowanie drzewa przeznaczonego na opał trwa zaledwie kilka lat, a zatem zużycie drewna może być łatwo zrównoważone przez nasadzenia nowych roślin. Pod względem energetycznym drewno wypada dużo słabiej, niż inne paliwa, jednocześnie jest materiałem dość kosztownym – dlatego też w wielu domostwach wykorzystywane jest raczej okazjonalnie do tymczasowego dogrzania wnętrza bądź po prostu w celach rekreacyjnych. Szczegółowe parametry spalania uzależnione są w dużej mierze od gatunku paliwa. Drewno pochodzące z drzew liściastych jest po tym względem dużo lepsze o drewna drzew iglastych. Te drugie zawierają sporą ilość żywicy, co nie tylko utrudnia spalanie, ale również może niekorzystnie wpłynąć na stan pieca.

Węgiel

Różne rodzaje węgla stanowią obecnie najpowszechniej stosowane paliwa stałe w Polsce – korzysta z nich ponad 70% domostw. Do jego najważniejszych zalet należy wymienić niską cenę w porównaniu do innych paliw oraz idącą z nią w parze wysoką zawartość energetyczną. Oczywiście należy pamiętać, że ilość energii uzyskanej z danej ilości węgla w dużej mierze zależy od jego składu chemicznego, a także od sprawności urządzenia grzewczego. Obecnie najlepsze pod tym względem są kotły piątej klasy, których sprawność wynosi ponad 88% - oznacza to, że ponad 88% energii zawartej w węglu zostanie z niego odzyskane i wykorzystane do ogrzania domu. Dodatkowo kotły tego rodzaju zmniejszą emisję szkodliwych związków chemicznych powstających w spalaniu, a zatem są przyjazne środowisku. Węgiel dzieli się na kilka rodzajów biorąc pod uwagę jego uziarnienie: od największego- kostka, poprzez węgiel orzech do nowoczesnego ekogroszku oraz najdrobniejszego miału węglowego.

Ekogroszek

To odmiana węgla, która cieszy się coraz większą popularnością w Polsce? Czym jest ekogroszek i dlaczego warto go wybrać?
Wybierając paliwa do naszych kotłów stawiajmy na jak najczystszy ekogroszek.  – wyjaśnia ekspert firmy EnergoJest to paliwo, które w ostatnim czasie zyskuje sobie coraz większą popularność. Jest jednym z najbardziej nieinwazyjnych paliw z surówki węglowej i to zarówno w kontekście wpływu jego spalania na środowisko naturalne, jak i w ramach stopnia eksploatowania poszczególnych elementów kotła. Im lepszy jakościowo ekogroszek tym dłuższy czas eksploatacji naszych kotłów i systemów kominowych. Ekogroszek powstaje z wyselekcjonowanych partii węgla kamiennego, z kruszonych, przesiewanych a następnie selekcjonowanych na odpowiednich maszynach jego części. Jednak proces ten nie gwarantuje, że każdy ekogroszek ma tę samą jakość. Na jakość wpływa bo wiem to, z jakich partii węgla powstaje- powinny one charakteryzować się dużą kalorycznością przy stosunkowo małej wilgotności i ilości substancji niepalnych. Ekogroszek, powinien być również wielokrotnie przesiewany, wzbogacany i odkamieniany, co gwarantuje jak największą energetyczność oraz jak najmniejszą zawartość popiołu. Ekogroszek, aby był przyjazny środowisku, powinien zawierać jak najmniej siarki. Na rynku spotykamy paliwa o różnych parametrach, te najlepsze i najbardziej ekologiczne charakteryzuje wysoka kaloryczność (24-26 MJ/kg), niska zawartość popiołu (do 7%) oraz bardzo niska zawartość siarki (do 0,5%). Warto też zwracać uwagę na spiekalność ekogroszku oznaczoną symbolem RI. Im niższa spiekalność tym ekogroszek lepiej się spala, co gwarantuje bezawaryjną i bezproblemową pracę pieca retortowego. Rozwiązanie to zmniejsza stopień eksploatacji komina oraz kotła i zapewnia im dłuższą żywotność.

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników do artykułu

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.