Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Rodzaje komór wędzarniczych
W przemyśle spożywczym wykorzystuje się wiele maszyn i urządzeń, w tym komory wędzarnicze różnego typu. Nowoczesne komory wędzarnicze ze stali nierdzewnej konstruowane są w taki sposób, by ich sterowanie mogło być maksymalnie zautomatyzowane. Kontrola wszystkich procesów jest wówczas bardzo wygodna. Jakie wyróżniamy rodzaje komór wędzarniczych dla przemysłu mięsnego i nie tylko?
Komory do wędzenia tradycyjnego
Komory do wędzenia tradycyjnego to urządzenia przeznaczone do wędzenia grawitacyjnego. Służą przede wszystkim do produkcji wędlin. Przygotowane mięso zawieszane jest w komorze na wózku i poddawane procesowi wędzenia dymem, który powstaje z tzw. zrębków wędzarniczych, czyli grubych kawałków drewna, najczęściej z drzew liściastych, owocowych. Zrębki umieszczane są w odpornym na wysoką temperaturę pojemniku poniżej wędlin i rozpalane ręcznie. Z żarzących się kawałków drewna unosi się dym. Mówimy w tym przypadku o wędzeniu grawitacyjnym, ponieważ dym unosi się dzięki wlotowi świeżego powietrza, który znajduje się w dolnej części komory i otwartemu wylotowi u góry. Do ujednolicenia nasycenia dymu w całej przestrzeni roboczej komory, by wszystkie wędliny nabyły takich samych właściwości i walorów smakowych, wykorzystuje się niewielki wentylator. Temperaturę w trakcie wędzenia utrzymuje układ termoregulacji.Komory wędzarniczo-parzelnicze
Kolejny rodzaj komór wędzarniczych to komory wędzarniczo-parzelnicze, które umożliwiają obróbkę termiczną mięsa i wędlin, ryb oraz serów. W komorach wędzarniczo-parzelniczych firmy Jugema ze Środy Wielkopolskiej, które stanowią doskonały przykład tego typu urządzeń, wszystkie procesy są zaprogramowane i wykonywane automatycznie. Wszystkimi parametrami maszyny możemy sterować przy pomocy mikroprocesorów znajdujących się na froncie komór. Procesy obróbki kontroluje system czujników, który jest standardowym elementem wyposażenia komory. Mamy możliwość wędzenia gorącym i zimnym dymem, wędzenia z parzeniem, parzenia, suszenia, rumienienia, a nawet pieczenia, czy dodatkowo studzenia. Są to więc urządzenia zaawansowane technologicznie. Dym dostarczany do maszyn, powstaje przy wykorzystaniu dymogeneratorów żarowych lub ciernych. Nowoczesne komory wędzarniczo-parzelnicze są wyposażone w system mycia automatycznego lub półautomatycznego.Urządzenia wędzarnicze specjalnego przeznaczenia
W ofercie firmy, której stronę przeglądamy, znajdujemy także komory wędzarnicze tunelowe, które dedykowane są do specjalnego przeznaczenia: do wędzenia wątroby rybnej, czyli produktu, który ma bardzo krótki czas obróbki. Wątroba przemieszczana jest w komorze na przenośniku taśmowym. Pierwszy segment tunelu to komora podgrzewania, kolejne segmenty tunelu zajmują komory wędzenia. Obok komory instalowany jest dymogenerator, natomiast źródłem ciepła w komorze tunelowej jest zestaw elektrycznych grzałek. Nad komorą roboczą instalowany jest układ wyciągowo-nawiewny. Na koniec warto wspomnieć o zasilaniu – do wyboru mamy grzanie elektryczne, olejowe, gazowe lub parowe.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana