Artykuł sponsorowany

Rodzaje buraka pastewnego

Rodzaje buraka pastewnego

Będący odmianą buraka zwyczajnego burak pastewny jest w Polsce uprawiany na soczystą, dostarczającą energii paszę dla praktycznie wszystkich gatunków zwierząt gospodarskich. Jego cechą charakterystyczną jest jasna, wystająca w górnej części z ziemi bulwa. W uprawie i rozwoju przypomina buraka cukrowego, ale różni się od niego zawartością cukru i suchej masy. Parametry te zmieniają się też w zależności od tego, z jakim rodzajem buraka pastewnego mamy do czynienia.

Typy buraków pastewnych

Jeśli chodzi o zawartość cukru, to zasadniczo wyróżnić można wśród buraków pastewnych trzy typy. Najbardziej podobnym do buraka cukrowego jest burak półcukrowy, w którym znajdziemy aż 15-16 proc. cukru. Charakteryzuje się on dosyć długim białym korzeniem zanurzonym w glebie w ok. dwóch trzecich, a także zwiększonym zapotrzebowaniem na opady. Lekko skręcone, wrzecionowate i występujące w różnych kolorach mamuty to drugi typ buraka pastewnego, zawierający maksymalnie 10 proc. cukru. Z uwagi na większą zawartość wody jest on nieco gorszej jakości niż burak półcukrowy, za to daje obfitszy plon. Najczęściej uprawianym typem jest natomiast burak walcowaty. Jak sama nazwa wskazuje, jego korzeń ma kształt walca, zakończonego niewielkim szpicem. Bardzo długa szyja i krótka część korzeniowa pozwalają na uprawę na bardzo płytkich glebach. Buraki walcowate również dają wysoki plon, potrzebują jednak sporo opadów i zawierają ok. 6 proc. cukru.

Odmiany jedno- i wielokiełkowe

Podziału buraków pastewnych można też dokonać na innej płaszczyźnie, wyróżniając odmiany jedno- i wielokiełkowe, spotykane w polskim rolnictwie w proporcji mniej więcej 2:3. W zależności od jakości dostępnej gleby dobrać można rozmaite warianty, różniące się między sobą choćby normami wysiewu. Dla odmian wielokiełkowych będzie to 15-20 kg na hektar, podczas gdy dla odmian jednokiełkowych otoczkowanych – zaledwie 4-6 kg na hektar, i to przy zdolności kiełkowania wynoszącej 85 proc., a także rozstawie rzędów 42-45 cm (wysiew docelowy to 18-20 cm w rzędzie). Normą wysiewu dla odmian jednokiełkowych nieotoczkowanych będzie z kolei 3-5 kg na hektar, dobre plony uzyskuje się zaś przy obsadzie wynoszącej minimum 85 tys. na hektar.

Korzenie białe…

Zarówno wśród odmian jedno-, jak i wielokiełkowych można wyróżnić też różne warianty kolorystyczne korzeni: białe, żółte i czerwone. Syriusz i Centurion to stosunkowo nowe białe odmiany jednokiełkowe. Obydwie charakteryzują się płytką bruzdą korzeniową i niską podatnością na zanieczyszczenie ziemią, nadają się na słabsze gleby i do zbioru mechanicznego. Są też dość odporne na suszę i cerkosporę, a Centurion – choć daje nieco niższy plon – również na wirusa rizomanii. Podobne cechy wykazuje biała odmiana wielokiełkowa, jaką jest Zentaur Poly. Odznacza się bardzo wysoką zdrowotnością zarówno korzeni, jak i liści, w odpowiedniej temperaturze (0,5-4 st. C) doskonale się też przechowuje do późnej wiosny.

…czerwone…

Do odmian jednokiełkowych o czerwonym korzeniu zaliczymy z kolei owalno-stożkowego Merkurego oraz stożkowego Krezusa. Obydwa nadają się na gleby słabsze i do zbioru mechanicznego, są odporne na suszę i cerkosporę, a także wykazują niską skłonność do wydawania pośpiechów. Merkury daje szczególnie wysoki plon, podobnie jak będący odmianą wielokiełkową Rekord Poly.
Zgodnie z nazwą jest to pod tym względem rekordzista wśród odmian wielokiełkowych – mówi przedstawiciel zajmującej się produkcją nasion firmy Agronas.
Czerwony korzeń przybiera tu postać walca zagłębionego w ziemi na 40 proc. Roślina jest łatwa do zbioru ręcznego, cechuje się też całkiem niezłą zdrowotnością, wymaga jednak dość żyznej gleby.

…i żółte

Żółte (czy też raczej żółtopomarańczowe) korzenie są charakterystyczne chociażby dla odmian Solidar (jednokiełkowa) i Ursus Poly (wielokiełkowa). One również są łatwe do zbioru ręcznego, jako że zagłębienie w glebie wynosi w obu przypadkach mniej niż 50 proc. Walcowato-owalne korzenie Solidar świetnie się przechowują, natomiast Ursus Poly – choć potrzebuje żyznej gleby – daje wysokie plony. Istotnym wyróżnikiem obydwu odmian jest zaś wpływająca na zabarwienie zawartość karotenu.

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników do artykułu

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.