Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Regionalne warzelnie piwa w Małopolsce
Piwo jest warzone we wszystkich regionach Polski. Obecnie swój renesans przeżywają małe, rodzinne browary. Tradycyjne, wykorzystywane do wieków receptury to gwarancja unikatowego smaku trunku na bazie chmielu. Małe warzelnie dbają o każdy detal podczas procesu powstawania piwa. Jednym z regionów Polski z bogatymi tradycjami piwowarskimi jest Małopolska. Co charakteryzuje tamtejsze warzelnie?
Regionalne browary w Małopolsce
Większość browarów w Małopolsce nie ma prostej historii. Ich początki często sięgają kilka wieków wstecz. Burzliwe dzieje warzelni związane z wojnami, sprzedażą budynków i upadkiem niektórych browarów miały znaczący wpływ na małopolską branżę piwowarską.
Od pewnego czasu coraz większą popularnością cieszą się małe, regionalne warzelnie, które kontynuują tradycje przedwojennych browarów. Produkcją piwa zajmują się niewielkie przedsiębiorstwa, a często są to rodzinne firmy.
„Polacy są z roku na rok coraz bardziej wymagającymi konsumentami. Stawiają na jakość piwa, dobre składniki użyte do jego produkcji i nieprzeciętne walory smakowe. Trunek na tak wysokim poziomie można spotkać tylko w warzelni regionalnej. Masowa produkcja piwa w kompaniach piwowarskich nie idzie niestety w parze z jego głębokim i intensywnym smakiem” – mówi specjalista z regionalnego browaru, produkującego piwo marki Pilsvar.
Jakie piwo warzy się w regionalnych browarach w Małopolsce?
Małopolska leżała niegdyś w graniach administracyjnych Galicji. Nie mogło to nie odcisnąć śladu na tamtejszym warzelnictwie. Stare receptury są obecnie chętnie wykorzystywane przez browarników. Regionalnym rękodziełem bazującym na galicyjskim przepisie jest ciemny, mocny porter o niezwykle intensywnym aromacie.
Co odpowiada za wyjątkowe walory smakowe tradycyjnego piwa z regionalnych małopolskich warzelni? Oprócz opracowywanych przez lata receptur ma na to wpływ jakość składników, które wykorzystuje się do produkcji piwa. W piwach takich nie ma konserwantów ani innych sztucznych substancji. Powstają one także z odpowiedniego rodzaju wody.
Piwa regionalne producenta z Grybowa to trunki filtrowane i niefiltrowane. Znajdą tu coś dla siebie zwolennicy klasycznych piw lagerowych, jak i napojów pszenicznych. Warzelnie wychodzą także naprzeciw oczekiwaniom wszystkich, którzy lubią smak chmielu przełamany słodką nutą owocową lub miodową.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana