Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Przykłady przypraw dla cukiernika

Nadmiar cukru stosowanego w napojach, potrawach i wypiekach jest szkodliwy dla ludzkiego organizmu – zwiększa ryzyko pojawienia się cukrzycy i otyłości, a także wystąpienia problemów z wątrobą. Dlatego właśnie warto używać zdrowszych zamienników. Do tego grona możemy zaliczyć aromatyzowane przyprawy słodzące. Dosładzają one ciasta, powidła, kawy i herbaty, a zarazem są zdrowe. Które dokładnie przyprawy warto polecić? Dowiesz się z tego artykułu.
Naturalne zamienniki białego cukru
Odkąd rynek produktów naturalnych i ekologicznych rozrósł się do niebotycznych rozmiarów w sklepach ze zdrową żywnością pojawiło się mnóstwo substancji słodzących, których celem jest zastąpienie cukru. Warto jednak mieć świadomość, że nie wszystkie z nich rzeczywiście są zdrowsze od zwykłego białego cukru – powszechnie uważa się, że cukier trzcinowy jest lepszy dla ludzkiego organizmu od cukru białego, ale tak naprawdę posiada zbliżoną ilość sacharozy i znikomą liczbę składników odżywczych. To samo dotyczy wysokokalorycznych syropów z agawy i brązowego ryżu, niejednokrotnie reklamowanych jako zdrowe. Zdecydowanie lepszym wyborem dla osób na diecie będzie cukier ksylitol z niskim indeksem glikemicznym, który jest pozyskiwany z kory drzew brzozowych. Dobrym zamiennikiem będzie też erytrytol należący do tej samej grupy związków chemicznych, co ksylitol. Mniejszą ilość kalorii od tradycyjnego cukru ma też tagatoza, którą wytwarza się z laktozy, a co ważne, nie jest ona mniej słodka od cukru. Kolejnym interesującym zamiennikiem może być sproszkowana sewia – roślina nawet słodsza od cukru, a zarazem nieposiadająca w ogóle kalorii.
Przyprawy cynamonowe i anyżowe lepsze od cukru
Jeśli zależy nam na kupnie łatwo dostępnego zamiennika warto rozważyć zaopatrzenie się w naturalny miód ze sklepów ekologicznych lub cynamon i przyprawy z jego zawartością. Orientalno-korzenna, cynamonowa przyprawa ze sklepu „Podlaskie Wyroby” z dodatkiem goździków, anyżu i imbiru wzbogaci smak kaw, czekolad, deserów czy ciast. Przy przygotowaniu kompotów, nalewek i kaw pomocny okazać się może cynamon w laskach. Desery mleczne, pierniki, powidła, słodycze i wiele innych produktów cukierniczych mogą być doprawiane także innym dodatkiem aromatyzującym - anyżem gwiaździstym. Cynamon jest słodki i jednocześnie intensywny, trochę piekący, natomiast anyż to przyprawa o słodkawym i jeszcze bardziej pikantnym smaku, dlatego wytwarza się na jej bazie anyżowe ciasteczka.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana