Artykuł sponsorowany

Przykłady przypraw dla cukiernika

Przykłady przypraw dla cukiernika

Nadmiar cukru stosowanego w napojach, potrawach i wypiekach jest szkodliwy dla ludzkiego organizmu – zwiększa ryzyko pojawienia się cukrzycy i otyłości, a także wystąpienia problemów z wątrobą. Dlatego właśnie warto używać zdrowszych zamienników. Do tego grona możemy zaliczyć aromatyzowane przyprawy słodzące. Dosładzają one ciasta, powidła, kawy i herbaty, a zarazem są zdrowe. Które dokładnie przyprawy warto polecić? Dowiesz się z tego artykułu.

Naturalne zamienniki białego cukru

Odkąd rynek produktów naturalnych i ekologicznych rozrósł się do niebotycznych rozmiarów w sklepach ze zdrową żywnością pojawiło się mnóstwo substancji słodzących, których celem jest zastąpienie cukru. Warto jednak mieć świadomość, że nie wszystkie z nich rzeczywiście są zdrowsze od zwykłego białego cukru – powszechnie uważa się, że cukier trzcinowy jest lepszy dla ludzkiego organizmu od cukru białego, ale tak naprawdę posiada zbliżoną ilość sacharozy i znikomą liczbę składników odżywczych. To samo dotyczy wysokokalorycznych syropów z agawy i brązowego ryżu, niejednokrotnie reklamowanych jako zdrowe. Zdecydowanie lepszym wyborem dla osób na diecie będzie cukier ksylitol z niskim indeksem glikemicznym, który jest pozyskiwany z kory drzew brzozowych. Dobrym zamiennikiem będzie też erytrytol należący do tej samej grupy związków chemicznych, co ksylitol. Mniejszą ilość kalorii od tradycyjnego cukru ma też tagatoza, którą wytwarza się z laktozy, a co ważne, nie jest ona mniej słodka od cukru. Kolejnym interesującym zamiennikiem może być sproszkowana sewia – roślina nawet słodsza od cukru, a zarazem nieposiadająca w ogóle kalorii.

Przyprawy cynamonowe i anyżowe lepsze od cukru

Jeśli zależy nam na kupnie łatwo dostępnego zamiennika warto rozważyć zaopatrzenie się w naturalny miód ze sklepów ekologicznych lub cynamon i przyprawy z jego zawartością. Orientalno-korzenna, cynamonowa przyprawa ze sklepu „Podlaskie Wyroby” z dodatkiem goździków, anyżu i imbiru wzbogaci smak kaw, czekolad, deserów czy ciast.  Przy przygotowaniu kompotów, nalewek i kaw pomocny okazać się może cynamon w laskach. Desery mleczne, pierniki, powidła, słodycze i wiele innych produktów cukierniczych mogą być doprawiane także innym dodatkiem aromatyzującym - anyżem gwiaździstym. Cynamon jest słodki i jednocześnie intensywny, trochę piekący, natomiast anyż to przyprawa o słodkawym i jeszcze bardziej pikantnym smaku, dlatego wytwarza się na jej bazie anyżowe ciasteczka.

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników do artykułu

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.