Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Produkty orkiszowe. Przegląd rozwiązań
W większości sklepów ze zdrową żywnością znaleźć można różne produkty stworzone na bazie orkiszu. To odmiana pszenicy, która popularna była w starożytności i stanowił m.in. element posiłków gladiatorów oraz zawodników igrzysk. Obecnie w sklepach znaleźć można całą gamę produktów orkiszowych. Przedstawiamy przegląd rozwiązań.
Czym jest orkisz?
Orkisz to odmiana pszenicy, uprawiana kiedyś na Bliskim Wschodzie, przez Izraelitów, German oraz Rzymian. Już w starożytności była bardzo ceniona i uprawiana o wiele częściej, niż teraz. Doskonałe właściwości orkiszu rozpropagowała w XII wieku przeorysza klasztoru Benedyktynów Hildegarda z Bingen. Twierdziła ona, że orkisz ma działanie rozweselające i budujące mięśnie. Dlatego orkisz podawano niegdyś w Niemczech chorym w szpitalach na poprawę apetytu, regenerację organizmu i poprawę odporności. Aktualnie orkisz powraca do łask. Przeważnie spotkać można go jako składnik różnych produktów, dostępnych w sklepach ze zdrową żywnością. Jest bardzo rzadko spotykaną uprawą w rolnictwie tradycyjnym, jednak jego uprawy są coraz bardziej popularne w rolnictwie ekologicznym.Zalety orkiszu
Ziarno orkiszu ma przyjemny słodkawo-orzechowy smak i stanowi wspaniałe źródło witamin z grupy B, PP oraz składników mineralnych, w tym żelaza, potasu i wapnia. Orkisz dostarcza też do organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych, które korzystnie wpływają na układ krążenia. Ponadto, poprawia motorykę przewodu pokarmowego, dzięki dużym ilościom błonnika pokarmowego – wymienia nasz rozmówca reprezentujący firmę Diogra.Orkisz zawiera też większą ilość białka, niż pszenica, a produktom wytworzonym w oparciu o czyste ziarna przypisuje się lecznicze działanie. Uważa się, że orkisz pomaga:
- w chorobach nerek i wątroby,
- w stanach zmęczenia
- przy dolegliwościach ze strony układu krążenia (wspomaga jego poprawę),
- w leczeniu otyłości i cukrzycy,
- w poprawie trawienia.
Jakie produkty orkiszowe kupować?
Wzrost popularności orkiszu wynika z produkcji ekologicznej i wciąż rozszerzającej się ofercie produktów, które na nim bazują. Bywa też dodawany do różnego rodzaju produktów wraz z mieszanką innych zbóż konsumpcyjnych. W sklepach można znaleźć takie produkty z orkiszu, jak:- pieczywo
- płatki (zamiennik zwykłych płatków, dodatek do mleka, jogurtów, sałatek, innych potraw),
- otręby,
- talarki jogurtowe,
- mąka (kluski, naleśniki),
- sucharki,
- kaszki, kleiki (do jedzenia z mlekiem lub sokami, polecane dzieciom),
- makaron,
- ziarno,
- paluszki,
- wafle,
- chrupki,
- kawa – zamiast kawy naturalnej,
- syrop słodowy - do twarożków lub słodzenia.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana