Materiał Partnera

Produkty orkiszowe. Przegląd rozwiązań

Produkty orkiszowe. Przegląd rozwiązań

W większości sklepów ze zdrową żywnością znaleźć można różne produkty stworzone na bazie orkiszu. To odmiana pszenicy, która popularna była w starożytności i stanowił m.in. element posiłków gladiatorów oraz zawodników igrzysk. Obecnie w sklepach znaleźć można całą gamę produktów orkiszowych. Przedstawiamy przegląd rozwiązań.

Czym jest orkisz?

Orkisz to odmiana pszenicy, uprawiana kiedyś na Bliskim Wschodzie, przez Izraelitów, German oraz Rzymian. Już w starożytności była bardzo ceniona i uprawiana o wiele częściej, niż teraz. Doskonałe właściwości orkiszu rozpropagowała w XII wieku przeorysza klasztoru Benedyktynów Hildegarda z Bingen. Twierdziła ona, że orkisz ma działanie rozweselające i budujące mięśnie. Dlatego orkisz podawano niegdyś w Niemczech chorym w szpitalach na poprawę apetytu, regenerację organizmu i poprawę odporności. Aktualnie orkisz powraca do łask. Przeważnie spotkać można go jako składnik różnych produktów, dostępnych w sklepach ze zdrową żywnością. Jest bardzo rzadko spotykaną uprawą w rolnictwie tradycyjnym, jednak jego uprawy są coraz bardziej popularne w rolnictwie ekologicznym.

Zalety orkiszu

Ziarno orkiszu ma przyjemny słodkawo-orzechowy smak i stanowi wspaniałe źródło witamin z grupy B, PP oraz składników mineralnych, w tym żelaza, potasu i wapnia. Orkisz dostarcza też do organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych, które korzystnie wpływają na układ krążenia. Ponadto, poprawia motorykę przewodu pokarmowego, dzięki dużym ilościom błonnika pokarmowego – wymienia nasz rozmówca reprezentujący firmę Diogra.
Orkisz zawiera też większą ilość białka, niż pszenica, a produktom wytworzonym w oparciu o czyste ziarna przypisuje się lecznicze działanie. Uważa się, że orkisz pomaga:
  • w chorobach nerek i wątroby,
  • w stanach zmęczenia
  • przy dolegliwościach ze strony układu krążenia (wspomaga jego poprawę),
  • w leczeniu otyłości i cukrzycy,
  • w poprawie trawienia.
Produkty orkiszowe zalecane są również osobom osłabionym i niedożywionym.

Jakie produkty orkiszowe kupować?

Wzrost popularności orkiszu wynika z produkcji ekologicznej i wciąż rozszerzającej się ofercie produktów, które na nim bazują. Bywa też dodawany do różnego rodzaju produktów wraz z mieszanką innych zbóż konsumpcyjnych. W sklepach można znaleźć takie produkty z orkiszu, jak:
  • pieczywo
  • płatki (zamiennik zwykłych płatków, dodatek do mleka, jogurtów, sałatek, innych potraw),
  • otręby,
  • talarki jogurtowe,
  • mąka (kluski, naleśniki),
  • sucharki,
  • kaszki, kleiki (do jedzenia z mlekiem lub sokami, polecane dzieciom),
  • makaron,
  • ziarno,
  • paluszki,
  • wafle,
  • chrupki,
  • kawa – zamiast kawy naturalnej,
  • syrop słodowy - do twarożków lub słodzenia.

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników do artykułu

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Pliki cookies (tzw. "ciasteczka") stanowią dane informatyczne, w szczególności tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

Dowiedz się więcej Akceptuję