Artykuł sponsorowany

Preparaty enzymatyczne stosowane w przemyśle spożywczym

Preparaty enzymatyczne stosowane w przemyśle spożywczym

Określone enzymy lub grupy enzymów stanowią podstawę wielu procesów przetwórczych w dzisiejszym przemyśle spożywczym. Jest to podyktowane względami technologicznymi oraz chęcią poprawy jakości produktów, które trafiają na półki sklepowe. Szybkość reakcji, jaką zapewniają preparaty enzymatyczne, pozwala na większą kontrolę nad temperaturą, poziomem pH oraz innymi czynnikami, które są kluczowe dla jakości produktów spożywczych.

Skąd pozyskuje się surowce do produkcji preparatów enzymatycznych?

W trosce o jak najwyższą jakość wyrobu końcowego oraz bezpieczeństwo konsumenta wiele firm z branży spożywczej decyduje się na dodanie na jakimś etapie produkcji preparatu enzymatycznego. Warto zauważyć, że najczęściej ulega on całkowitemu rozkładowi, dzięki czemu jest bezpieczny dla zdrowia i nie jest obecny w produkcie końcowym.

Aby enzymy uległy całkowitemu rozkładowi, muszą zostać pozyskane z naturalnych źródeł.

Ekspert z firmy Fructopol podkreśla, że najlepsze na rynku enzymy pozyskiwane są z tkanek roślinnych, zwierzęcych lub z drobnoustrojów. Dzięki temu, że są to wyroby naturalne, jesteśmy w stanie wykorzystać je w całości i tym samym zwiększyć jakość naszych produktów.

Roślinne preparaty enzymatyczne pochodzą najczęściej z egzotycznych gatunków owoców takich, jak papaja, figi, ananasy itp. Z kolei enzymy pochodzenia zwierzęcego są produktami uzyskanymi podczas uboju zwierząt, a organy, w których się znajdują, nie są przeznaczone na sprzedaż (np. śluzówka żołądka cielęcego, z której otrzymuje się enzym zwany podpuszczką). Z kolei enzymy pochodzenia mikrobiologicznego udaje się pozyskać z hodowania kultur bakterii, grzybów pleśniowych lub drożdży, które ma miejsce w specjalnych laboratoriach. Rygorystyczne normy jakościowe w nich obowiązujące gwarantują, że produkty są całkowicie bezpieczne dla człowieka i można je wykorzystywać w przetwórstwie spożywczym.

Dlaczego w przemyśle spożywczym chętnie korzysta się z preparatów enzymatycznych?

Wiele firm trudniących się przetwórstwem owocowo-warzywnym, które działają na polskim rynku, chętnie sięga po preparaty enzymatyczne. Ma to swoje uzasadnienie chemiczne i ekonomiczne, ponieważ enzymy:

  • mają ściśle określone działanie, które jest dostosowane do specyfiki procesu technologicznego,
  • pozwalają łatwo regulować i kontrolować biokatalizę reakcji,
  • mają łagodne działanie i ograniczają stratę cennych składników odżywczych,
  • są bezpieczne dla zdrowia ludzkiego,
  • są skuteczne już w małych stężeniach, preparaty ulegają całkowitemu rozpuszczeniu, poprawiając jednocześnie jakość finalnego produktu.

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników do artykułu

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.