Artykuł sponsorowany

Poznaj ramen – „japoński rosół”, który pokochali Polacy

Poznaj ramen – „japoński rosół”, który pokochali Polacy

Azjatycka kuchnia uważana jest przez wielu za światową skarbnicę smaków. Nic w tym dziwnego, skoro potrawy wywodzące się z Dalekiego Wschodu to bardzo często dania, których smaki na długo zapadają w pamięć. Doskonałym przykładem takiej potrawy jest niewątpliwie ramen, czyli tradycyjny japoński rosół, którego można skosztować w restauracjach oferujących dania z kraju kwitnącej wiśni. Czym zatem ramen uwiódł podniebienia Polaków?

Co wyróżnia ramen na tle innych azjatyckich zup?

Zupy stanowią ważną część kuchni azjatyckiej. Właściwie każdy kraj potocznie nazywany orientalnym, ma w swojej kulinarnej tradycji mnóstwo przepisów na różnego rodzaju zupy. Znajdziemy tam zupy bazujące wyłącznie na warzywach, mięsie lub rybach, jak też mieszanki wszystkich tych składników. Choć na ogół azjatyckie zupy są szczodrze doprawione rozgrzewającymi przyprawami, to bez trudu znajdziemy także takie, które kuszą łagodniejszym i zbilansowanym wachlarzem przypraw. Ważnym składnikiem zup są dodatki, których obecność sprawia, że są one bardziej sycące. Do tych najpopularniejszych należą różnego rodzaju makarony i kluseczki oraz ryż. Szczególną uwagę warto zwrócić na makarony, ponieważ ramen, właśnie jednemu z nich zawdzięcza swoją nazwę. Jak wyjaśnia ekspert kulinarny z gdańskiego konceptu gastronomicznego Słony Spichlerz:

Choć ramen pretenduje do miana tradycyjnej potrawy japońskiej, to nie jest rdzennie japońskim daniem. Jego ojczyzną są Chiny, skąd w XIX wieku przywędrował do Japonii. Od tamtej pory zyskał tak ogromną popularność, że obecnie to jedno z podstawowych dań Japończyków. Nawet nazwa potrawy nawiązuje do kraju jej pochodzenia i wywodzi się od chińskiego „lāmiàn”, oznaczającego rodzaj makaronu z mąki pszennej. Właśnie ten makaron stanowi ważny składnik dania i decyduje o jego wyjątkowości. Natomiast właściwą bazę zupy tworzy aromatyczny bulion najczęściej przygotowywany na bazie kości i mięsa wieprzowego, wołowego lub drobiu. Tak przyrządzony wywar wzbogaca się dodatkami, które w zależności od regionu i receptury mogą być bardzo różne.

Co sprawia, że ramen zyskał tak ogromną popularność?

Swoją popularność ramen zawdzięcza przede wszystkim temu, że jest potrawą o ogromnych możliwościach pod względem komponowania smaków. Bazując na esencjonalnym bulionie, wyjątkowo sprężystym makaronie oraz unikalnych dodatkach można stworzyć zupy odznaczające się różnorodnością oryginalnych składników i niepowtarzalnymi smakami. Osoby, które po raz pierwszy mają okazję spróbować ramenu dziwią się, że makaron choć ma przyjemny żółty kolor, to nie zawiera jajek. Wszystko dzięki specjalnej mące pszennej i wodzie o wysokim pH. Trzeba również pamiętać, że tradycyjny japoński ramen to danie, które wymaga nie tylko świeżych składników najwyższej jakości, ale również czasu. W najlepszych restauracjach serwujących ramen jego przygotowanie zajmuje nawet kilkanaście godzin. Czas ten jest potrzebny, aby finalne danie pozostało we wspomnieniach gości na długi czas.

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników do artykułu

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.