Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Podstawowe właściwości młóta browarnego
Młóto browarniane to produkt, który wykorzystywany jest przez wiele branż do przeróżnych celów. Pochodzi z browarów, gdzie traktowany jest jako odpad, ponieważ jest produktem ubocznym pozostającym z procesu przygotowywania brzeczki piwnej. W związku z wieloma właściwościami nazywany jest jednak odpadem idealnym bogatym w cenne składniki pokarmowe. Jakie są podstawowe właściwości młóta browarnianego?
Popularne zastosowanie młóta browarnianego
Młóto znajduje zastosowanie w wielu branżach, jednak zdecydowana większość wykorzystywana jest przez hodowców zwierząt gospodarskich i producentów pasz. Dzieje się tak, ponieważ młóto browarniane zawiera wiele wartości odżywczych, które mają duże znaczenie w diecie krów mlecznych. To właśnie producenci mleka szczególnie upodobali sobie wykorzystywanie młóta w swoich hodowlach. Jakie właściwości młóta browarnianego mają na to wpływ?
Przede wszystkim młóto browarniane bogate jest w białko, które pozytywnie wpływa na zwiększenie produkcję mleka. Ma to związek ze sposobem trawienia tego składnika, białko pochodzące z młóta w większym stopniu wchłaniane jest w jelicie cienkim, niż w żwaczu. Wzbogacenie diety krów mlecznych o ten składnik nie tylko powoduje zwiększenie produkcji mleka, ale też sam produkt jest wyższej jakości. Mleko pochodzące od krów skarmianych młótem browarnianym bogatsze jest w większe wartości tłuszczu i kazeiny w porównaniu z dietą bydła niezawierającą młóta.
Jakie cenne właściwości ma młóto browarniane?
Wysoka zawartość białka to nie jedyne cenne właściwości młóta browarnianego, które chętnie wykorzystują hodowcy zwierząt. Oprócz tego młóto posiada bardzo istotne dla prawidłowego trawienia włókno surowe oraz ważne w diecie mikro- i makroelementy. Dodatkową zaletą jest też niska zawartość węglowodanów, a jednocześnie wysoka smakowitość produktu.
Młóto dostarcza wielu cennych składników odżywczych, jednak aby tak było, sam produkt też musi być wysokiej jakości. Warto wiedzieć, że świeże młóto jest trudne w przechowywaniu i szybko się psuje. Oczywiście jego przydatność do spożycia można przedłużyć poprzez suszenie lub kiszenie, dlatego ważne jest zachowanie odpowiednich warunków w trakcie jego transportu między browarem a odbiorcą. W celu uzyskania dobrego produktu, należy więc zwrócić się do odpowiedzialnego dystrybutora. Firma Domino sprzedająca młóto posiada certyfikat GMP+, który gwarantuje wysoką jakość młóta i możliwość bezpiecznego skarmiania nim zwierząt.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana