Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Podstawowe składniki sushi, czyli z czym to się je?
Okrągłe i smakowite kąski wprost z pełnej smaku i barw Japonii to właśnie popularne na całym świecie sushi. Można je jeść w porze lunchu lub jako lekką i nieco orientalną kolację. Sushi ma wielu fanów, a jego smak może być nieprzewidywalny. Mistrzowie kuchni Japońskiej dodają do tego dania zarówno produkty tradycyjne, jak i bardziej oryginalne. Jakie są podstawowe składniki sushi? Oto kilka informacji!
Ryż i ryba, czyli składniki sushi używane od wieku wieków
Sushi ze względu na swoją historię, powinno zawierać ściśle określone produkty. Warto podkreślić, że początkowo potrawa ta miała zupełnie inny wygląd. Pierwowzory sushi składały się z nasolonej ryby, którą wypełniało się ugotowanym ryżem. W ten sposób pożywienie konserwowało się poprzez kontakt z wytwarzającym się kwasem mlekowym. Częstą praktyką było także naprzemienne układanie ryb i ryżu w beczkach.
Co ciekawe, taki proces mógł trwać nawet kilkanaście miesięcy. W czasach późniejszych zaczęto zakwaszać ryż do sushi przy użyciu octu ryżowego. Następnie powstały dania bardziej przypominające współczesne wersje tej potrawy. Mieszkańcy Edo, czyli obecnego Tokio, zaczęli gotować ryż osobno i kłaść na nim surową rybę. Tak powstało popularne dziś nigiri.
Co można dodać do sushi?
– Podstawowe wersje sushi zawierają ryż, chrzan wasabi, algi nori oraz łososia, tuńczyka lub też w pełni wegańskie awokado. Proste i smaczne odmiany tej potrawy to również sushi z ogórkiem lub innymi warzywami. Fani klasyki zamawiają nigiri z rybą maślaną, łososiem, tuńczykiem, węgorzem lub doradą
- informuje pracownik Osaka Sushi z Gdańska.
Podstawowym składnikiem tego dania jest więc nieodzownie ryż i ocet ryżowy. Porządne i prawdziwe sushi nie może także istnieć bez chrzanu wasabi, sosu sojowego, marynowanego imbiru, alg nori i nadzienia w postaci ryby, sera, omletu lub warzyw. Na liście podstawowych dodatków są m.in.:
- ogórek,
- awokado,
- tatar z ryb,
- serek śmietankowy,
- kawior,
- ryby grillowane,
- krewetki,
- sałata,
- mango,
- papryka.
Podsumowując, sushi może być wegańskie lub zawierać dodatek popularnych ryb. Jedno jest jednak pewne – wszystkie składniki tej potrawy powinny być świeże i pochodzić ze sprawdzonych źródeł. Co ciekawe, osoby, które nie przepadają za surową rybą, nie muszą z sushi rezygnować. Dla takich ludzi powstały wersje tego dania zawierające grillowaną wersję tego mięsa lub tylko smakowite warzywa.
Jak jeść sushi?
Warto także wspomnieć o sposobie, w jaki obecnie spożywa się to danie. Najpierw chwyta się jeden kawałek sushi przy użyciu pałeczek lub palców i macza się go w umieszczonej na stole miseczce z sosem sojowym. Tak przyprawione sushi smakuje lepiej i jest w pełni tradycyjne.
Co ważne, ilość sosu w miseczce powinna być minimalna, a kawałeczek sushi tylko lekko w nim zanurzony. Podany do potrawy imbir ma z zadanie oczyścić kubki smakowe pomiędzy kosztowaniem poszczególnych rodzajów sushi.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana