Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Poczęstunek na konferencji – jakie jedzenie na spotkanie biznesowe?
Spotkania biznesowe, konferencje czy szkolenia to nieodłączny element pracy menedżerów, właścicieli oraz pracowników wielu firm. Odpowiednia atmosfera sprzyja rozmowom i zacieśnianiu współpracy, a w konsekwencji może mieć wpływ na przebieg całego spotkania, dlatego warto się do niego właściwie przygotować. Jednym z kluczowych elementów podczas konferencji jest wybór odpowiedniego menu. Podpowiadamy, jakie dania najlepiej się sprawdzą na spotkaniu biznesowym.
Rodzaj spotkania
W celu wybrania odpowiedniego menu, na wstępie musimy ustalić jaki charakter będzie miało organizowane spotkanie i kto będzie w nim uczestniczył. Na jednym evencie najlepiej sprawdzi się niezobowiązująca przerwa kawowa z lekkim poczęstunkiem, na innym szwedzki stół lub wykwintny obiad – informuje nasz rozmówca reprezentujący Zajazd na Kępie w Ustroniu.Być może niektórzy z gości są na diecie wegetariańskiej lub bezglutenowej, co warto uwzględnić w menu. Jeżeli zaproszone osoby pochodzą zza granicy, dobrze jest najpierw poznać ich zwyczaje, aby nie popełnić nietaktu, na przykład podając alkohol, lub wręcz przeciwnie – nie podając go.
Przerwa koktajlowa i bufetowa
Na wielu konferencjach idealnie sprawdza się skromny poczęstunek uwzględniający takie napoje jak kawa, herbata, soki i woda oraz przekąski – owoce, paluszki, ciasteczka, taritinki, koreczki czy sałatki, które uprzyjemnią spotkanie. Zastanówmy się, czy bardziej będzie odpowiadała nam całkowita samoobsługa, czy też serwowanie gorących napojów przez kelnerów. Wybierzmy również formę podania posiłku – możemy zdecydować się na szwedzki stół, z którego goście korzystają na stojąco (taka forma daje poczucie nieformalności spotkania, dobrze więc sprawdzi się w przypadku meetingów firmowych) lub miejsca siedzące (to rozwiązanie sprawdzi się w wypadku, gdy na spotkaniu jest mniej niż 50 uczestników).Wykwintny lunch
Kiedy organizujemy długie spotkanie, na przykład całodzienne, niezbędne jest zadbanie o ciepły obiad, najlepiej składający się z kilku dań. Tę formę poczęstunku na konferencji dobrze jest zastosować również w wypadku, gdy zależy nam na oficjalnym charakterze wydarzenia. W tej sytuacji przy wyborze dań dobrze jest kierować się specjalnością danej restauracji i szczególnie polecanymi potrawami. Dobrze jest również zadbać o to, aby goście mieli możliwość wyboru posiłku z kilku różnych dostępnych opcji oferowanych przez restaurację. Jeżeli spotkanie ma formę wyjazdową i trwa więcej niż jeden dzień, pamiętajmy, aby wybrać miejsce, które oprócz obiadu zaoferuje nam również smaczne śniadanie i kolację. Na spotkaniach biznesowych możemy podać również alkohol, pamiętajmy jednak, aby znajdował się w innym miejscu niż żywność.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana