Artykuł sponsorowany

Papryka obrodziła? Można ją wykorzystać na wiele sposobów!

Papryka obrodziła? Można ją wykorzystać na wiele sposobów!

Papryka to smaczne i zdrowe warzywo, które jest bogatym źródłem wielu witamin, minerałów oraz charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika pokarmowego. Dzięki dużej zawartości wody papryka często zalecana jest jako dodatek bądź główny składnik dań dietetycznych. Uprawa papryki nie jest skomplikowana, a dzięki właściwej pielęgnacji i odpowiedniemu nawożeniu krzewów można uzyskać sporą ilość owoców, które pozwalają stworzyć smaczne i aromatyczne przetwory na zimę https://poradnikogrodniczy.pl/co-mozna-zrobic-z-papryki-na-zime.php.

Pesto z papryki - doskonały dodatek do kanapek, mięs i dań z makaronem

Przygotowanie pesto z papryki jest proste i dosyć szybkie. Dowolną ilość słodkiej papryki wystarczy dokładnie umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić. Kawałki papryki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować wysokiej jakości oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut. Po upieczeniu paprykę umieścić w naczyniu blendera i zmiksować na gładki sos. Pod koniec miksowania sos należy odpowiednio doprawić podstawowymi przyprawami jak sól, pieprz, odrobina czosnku oraz opcjonalnie miód. Gorące pesto przelać do czystych i suchych słoiczków i od razu odwrócić do góry dnem. Pozostawić do ostygnięcia. Pesto z papryki świetnie sprawdza się jako baza do tortilli, kebabów, zapiekanek makaronowych i warzywnego leczo. 

Papryka konserwowa - obowiązkowy dodatek do obiadu, sosów, ryb i surówek

Papryka w zalewie octowej z dodatkiem gorczycy i miodu to oprócz ogórków jeden z najbardziej lubianych dodatków do obiadu. Do przygotowania papryki konserwowej potrzebne są litrowe słoiki, dwa kilogramy papryki słodkiej, trzy duże cebule, pół szklanki octu, szklanka cukru, łyżka gorczycy, czosnek świeży, po łyżeczce soli i pieprzu. W pierwszym korku paprykę konieczne trzeba dokładnie umyć, osuszyć i pokroić na ćwiartki. Następnie kawałki papryki ułożyć ciasno w słoikach naprzemiennie z piórkami cebuli i przygotować zalewę, czyli w trzech litrach wody zagotować przyprawy z dodatkiem cukru i octu. Jeszcze gorącą zalewą zalać paprykę i dokładnie zakręcić. Słoiki odwrócić do góry dnem do ostygnięcia bądź pasteryzować przy pomocy piekarnika czy też garnka z gotującą się wodą. Klasyczna papryka konserwowa wzbogaci smak wielu dań, na przykład ryby po grecku, ryby po japońsku oraz lekkiej sałatki greckiej. 

Dżem ze słodkiej papryki - wyjątkowy dodatek do dań słodkich i wytrawnych

Dżem z papryki to najmniej popularne przetwory, które zaskakują smakiem i aromatem. Do przygotowania dżemu konieczne są: dwa kilogramy papryki, szklanka wody, pół szklanki cukru, sól, sok z jednej cytryny, opcjonalnie łyżka wysokiej jakości miodu. Dżem z papryki jest dość łatwy w przygotowaniu i nie wymaga długiego gotowania jak w przypadku dżemów owocowych. Aby przygotować dżem wystarczy rozdrobnić paprykę pozbawioną gniazd nasiennych przy pomocy blendera a następnie umieścić w garnku z wodą i gotować na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodać wyciśnięty sok z cytryny, sól, cukier i miód. gotowy dżem według uznania można doprawić kilkoma rozgniecionymi goździkami lub szczyptą cynamonu, aby całość nabrała wyrazistego smaku i aromatu. Gotowy dżem przełożyć do uprzednio przygotowanych słoiczków. Dżem z papryki stanowi świetny dodatek do zimnych przystawek, rolad mięsnych, kanapek a także gofrów i naleśników.

Aby przetwory zachowywały długo świeżość należy pamiętać o dokładnym zakręcaniu i pasteryzacji. Domowe przetwory z papryki to doskonały pomysł na wyjątkowy upominek dla przyjaciół a przede wszystkim sposób na zamknięcie zapachu lata w słoiku. 

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników do artykułu

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.