Artykuł sponsorowany

Ostrzenie pił tarczowych – co warto wiedzieć?

Ostrzenie pił tarczowych – co warto wiedzieć?

Wszystkie narzędzia zakupione w sklepie są naostrzone przez producenta, ale należy pamiętać, że z czasem będą się one tępić i nie będą działać tak, jak za pierwszym razem. Zmniejsza się przy tym bezpieczeństwo pracy, dlatego co jakiś czas należy owe narzędzia poddać ostrzeniu. Zapraszamy do lektury naszego artykułu, z którego dowiecie się o najważniejszych założeniach, dotyczących ostrzenia pił tarczowych.

O czym należy pamiętać przed ostrzeniem?

Intensywne użytkowanie urządzeń, takich jak: piły, siekiery, dłuta czy noże, prowadzi do zużycia ich ostrzy, czyli stępienia tnącej krawędzi. W takiej sytuacji wystarczy ją ponownie naostrzyć, ale gdy ulegnie ona uszkodzeniu, należy dokonać bardziej skomplikowanej naprawy szlifierskiej, która polega na usunięciu ubytków poprzez zeszlifowanie części materiału, a następnie uformowaniu i naostrzeniu ostrza. Trzeba oczywiście pamiętać, aby dobrać szlifierki odpowiednio do przeznaczenia ostrza. Im twardszy materiał ostrza, tym węższa krawędź tnąca, co oznacza, że do obróbki wierteł, dłut lub narzędzi do skrawania drewna, należy zastosować bardziej precyzyjną obróbkę niż w przypadku najmniej twardych – przecinaków, siekier, czy bohaterów naszego artykułu – pił tarczowych, które dostępne są w ofercie hurtowni narzędzi TORMET. Jeżeli chodzi o ten ostatni element, najlepsze efekty uzyskuje się na specjalistycznych szlifierkach do tego przeznaczonych. W przypadku pił tarczowych z ostrzami z węglików spiekanych, przy niewielkim zużyciu wystarczy je ponownie naostrzyć, jednak uszkodzone mechanicznie należy poddać regeneracji, polegającej na wymianie wkładek z węglika spiekanego i odtworzeniu geometrii ostrza poprzez prawidłowe ostrzenie na specjalistycznej szlifierce.

Na co zwracać uwagę podczas ostrzenia?

Przejdźmy do praktycznych wiadomości. Podczas ostrzenia piły tarczowej należy zeszlifować taką część materiału, jaka potrzebna jest do pełnej regeneracji ostrza. Po przekroczeniu pewnej granicy, niestety, żywotność narzędzia się zmniejsza. Przykładowo – ostrzenie niektórych urządzeń szlifierką kątową może spowodować nadmierne spiłowanie zębów. W takim przypadku lepiej jest użyć trójkątnego pilnika. Pamiętać trzeba również, że szybko szlifowane narzędzie mocno się rozgrzewa, co może skutkować zmianą jego właściwości. Piłę tarczową należy zatem lekko dociskać do tarczy szlifierki i studzić co jakiś czas poprzez zanurzenie w wodzie. Ziarnistość ścierniwa używanego do szlifowania powinna być zmieniana w kolejnych fazach pracy – od najgrubszej do najcieńszej. Ostatni etap szlifowania należy wykonywać ręcznie – przy pomocy płaskich i drobnoziarnistych osełek zmoczonych w wodzie. Należy jednak pamiętać, że ich powierzchnia powinna być gładka oraz równa, ponieważ wgłębienia w osełce mogą spowodować niewłaściwe naostrzenie piły tarczowej. Ostrzenie szlifierką ręczną może być uciążliwe, dlatego zaleca się korzystanie z podpórek, które są w standardowym wyposażeniu szlifierki stacjonarnej. Dostępne są również specjalne uchwyty, pozwalające na zmianę docisku bez zmiany ustawienia ostrza, które jest obrabiane.

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników do artykułu

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.