Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Opakowania na wynos. Charakterystyka
Opakowania na wynos to elementy, które są niezwykle przydatne w każdym punkcie gastronomicznym. Jak sama ich nazwa wskazuje, takie opakowania pozwalają klientom na zabranie zakupionego jedzenia na wynos. Sprawdźcie, jakie cechy powinny posiadać opakowania na wynos, aby dobrze mogły pełnić swoją rolę.
Opakowania na wynos – zastosowanie
Nie da się ukryć, że prowadzenie punktu gastronomicznego jest prawdziwym wyzwaniem logistycznym i finansowym. Podczas zakładania takiego biznesu trzeba podjąć wiele ważnych decyzji i dobrze zaplanować wszelkie jego elementy. Ważny jest nie tylko wystrój, wyposażenie kuchni i menu, ale także zapewnienie odpowiedniego sprzętu i akcesoriów. Należą do nich opakowania na wynos.
Jednorazowe opakowania na wynos pozwalają gościom punktu gastronomicznego zabranie zamówionego posiłku do domu. Są też niezbędne wówczas, gdy restauracja zapewnia dowóz jedzenia. Aby danie mogło bezpiecznie dotrzeć w całości do domu klienta, musi być wytrzymałe i szczelne – tłumaczy nasz rozmówca reprezentujący firmę MATPACK.
Opakowania na wynos – rodzaje
Na rynku znaleźć można opakowania na wynos w różnych wersjach. Poszczególne rodzaje opakowań tworzone są z myślą o różnych produktach spożywczych, dlatego warto poznać ich właściwości. Pozwoli wam to dobrać odpowiednie pojemniki, które sprawdzą się w waszym punkcie gastronomicznym.
Do najpopularniejszych opakowań na wynos należą:
- talerzyki i tacki papierowe – takie opakowania przeznaczone są do przenoszenia dań o stałej konsystencji, takich jak ciasta, zapiekanki i pieczywo,i dlatego idealnie sprawdzają się w cukierniach i restauracjach typu fast-food; zdadzą też egzamin w firmach cateringowych dowożących potrawy do firm lub na imprezy plenerowe, dostępne są w wielu kształtach, kolorach i w różnych rozmiarach,
- plastikowe kubełki i miseczki – doskonałe do przewożenia zup, sałatek, pierogów czy gulaszu, wyposażone są w pokrywki i wyróżniają się szczelnością; takie pojemniki nie przeciekają i występują w różnych rozmiarach, dlatego łatwo znaleźć te dopasowane do waszych potrzeb,
- jednorazowe kubki z wieczkami – przeznaczone do przewożenia napojów, w tym przede wszystkim kawy na wynos, uniemożliwiają wylanie napoju; dobrze zaopatrzyć się także w tacki do przenoszenia kilku kubków naraz,
- inne opakowania – na rynku dostępne są także opakowania przeznaczone do konkretnych potraw, takie jak opakowania na kebab, frytki, hot-dogi, hamburgery, wrapy, kanapki oraz dwukomorowe opakowania na danie i napój.
Opakowania na wynos – opakowania cukiernicze
Odrębną kategorię opakowań na wynos stanowią z pewnością opakowania cukiernicze. Są one niezbędne w każdym punkcie gastronomicznym, który w swojej ofercie posiada desery. Nie obędą się bez nich z pewnością cukiernie i kawiarnie. Wśród tego typu opakowań warto wymienić papierowe kartony na tort, niewielkie pudełka na pojedyncze kawałki ciasta i plastikowe opakowania z wieczkami (różnej wielkości).
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana