Artykuł sponsorowany

Od bufetu po restaurację. Jak wygląda wyżywienie w dobrym hotelu?

Od bufetu po restaurację. Jak wygląda wyżywienie w dobrym hotelu?

Wyżywienie hotelowe powinno stać na najwyższym poziomie – nie ma co do tego wątpliwości. Ale jak szukać tych najbardziej rekomendowanych miejsc? Z tego artykułu dowiesz się, jak powinno wyglądać hotelowe jedzenie na najwyższym poziomie. Podpowiemy Ci, na co zwracać największą uwagę w kontekście planowanego „wypoczynku kulinarnego” w wysokiej klasy obiekcie noclegowym.

Przede wszystkim smacznie

Wyżywienie hotelowe powinno opierać się na połączeniu tradycji z nowoczesnością. Chodzi bowiem o to, by sprostać wymaganiom wszystkich gości, zarówno wielbicieli klasycznych polskich smaków, jak i amatorów wyszukanych rozwiązań kulinarnych.

Jak wyjaśnia ekspert z Hotelu Logos w Gdańsku, w którym ulokowana jest restauracja „Pieprz i sól”: „Bardzo dobrą propozycją będą tradycyjne polskie dania, zaserwowane w nowej, ulepszonej formie. Oczywiście wszystkie potrawy powinny być przygotowywane ze świeżych, a najlepiej nieprzetworzonych i sezonowych produktów”.

Bufet śniadaniowy

Wielu gości hotelowych poszukuje takich miejsc, które oferują śniadania na miejscu. Warto więc dowiedzieć się, czy dany obiekt oferuje bufet śniadaniowy. Na stołach i paterach powinny być dostępne produkty różnego typu, od dań na ciepło, przez sałatki, aż po świeże owoce. Smakosze powinni mieć możliwość samodzielnego stworzenia ulubionego dania. Dla każdego coś dobrego!

Duża sala restauracyjna to podstawa

Dobrej klasy obiekt wypoczynkowy powinien dysponować przestronną, jasną i przede wszystkim ustawną restauracją hotelową, która będzie w stanie pomieścić od 50 do około 100 gości. To optymalna pojemność, ponieważ z reguły właśnie tyle osób przybywa jednocześnie na huczne uroczystości i przyjęcia oraz na wesela.

Dzięki takiemu rozwiązaniu obiekt może zaoferować wystawienie zarówno mniejszych bankietów, jak i wystawnych imprez towarzyskich. W organizacji tego typu wydarzeń dużą rolę odgrywa elastyczność w podejściu do klienta. Kierownik gastronomii powinien zaproponować gospodarzowi imprezy najbardziej dogodną opcję menu i być otwarty na ewentualne sugestie jego zmiany. Chodzi bowiem o to, by wszyscy uczestnicy przyjęcia na długo zapamiętali wspaniałą kulinarną ucztę.

Sale kameralne na mniejsze wydarzenia

Skoro mowa o mniejszych przyjęciach, warto wspomnieć także o salach kameralnych, które perfekcyjnie sprawdzają się w roli pomieszczenia na imprezę firmową lub rodzinną do około 20 osób. Chrzciny, urodziny lub jubileusz przedsiębiorstwa w kameralnym gronie? Dobry hotel powinien oferować taką możliwość.

Niezapomniana atmosfera

Liczy się także klimat. Składają się na niego: elegancki wystrój, miła i pomocna obsługa, a także ogólna atmosfera, jaka panuje w danym obiekcie. Bez tego trudno o udany wypoczynek i o efektowną przygodę kulinarną. Jeszcze przed zarezerwowaniem terminu warto więc odwiedzić stronę internetową danego hotelu i obejrzeć zdjęcia przedstawiające wnętrza restauracyjne i sale kameralne.

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników do artykułu

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.