Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Od bufetu po restaurację. Jak wygląda wyżywienie w dobrym hotelu?
![Od bufetu po restaurację. Jak wygląda wyżywienie w dobrym hotelu? Od bufetu po restaurację. Jak wygląda wyżywienie w dobrym hotelu?](https://d2yvmenv39glx3.cloudfront.net/images/f-95043-8325-od-bufetu-po-restauracje-jak-wyglada-wyzywienie-w-dobrym-hotelu.jpg)
Wyżywienie hotelowe powinno stać na najwyższym poziomie – nie ma co do tego wątpliwości. Ale jak szukać tych najbardziej rekomendowanych miejsc? Z tego artykułu dowiesz się, jak powinno wyglądać hotelowe jedzenie na najwyższym poziomie. Podpowiemy Ci, na co zwracać największą uwagę w kontekście planowanego „wypoczynku kulinarnego” w wysokiej klasy obiekcie noclegowym.
Przede wszystkim smacznie
Wyżywienie hotelowe powinno opierać się na połączeniu tradycji z nowoczesnością. Chodzi bowiem o to, by sprostać wymaganiom wszystkich gości, zarówno wielbicieli klasycznych polskich smaków, jak i amatorów wyszukanych rozwiązań kulinarnych.
Jak wyjaśnia ekspert z Hotelu Logos w Gdańsku, w którym ulokowana jest restauracja „Pieprz i sól”: „Bardzo dobrą propozycją będą tradycyjne polskie dania, zaserwowane w nowej, ulepszonej formie. Oczywiście wszystkie potrawy powinny być przygotowywane ze świeżych, a najlepiej nieprzetworzonych i sezonowych produktów”.
Bufet śniadaniowy
Wielu gości hotelowych poszukuje takich miejsc, które oferują śniadania na miejscu. Warto więc dowiedzieć się, czy dany obiekt oferuje bufet śniadaniowy. Na stołach i paterach powinny być dostępne produkty różnego typu, od dań na ciepło, przez sałatki, aż po świeże owoce. Smakosze powinni mieć możliwość samodzielnego stworzenia ulubionego dania. Dla każdego coś dobrego!
Duża sala restauracyjna to podstawa
Dobrej klasy obiekt wypoczynkowy powinien dysponować przestronną, jasną i przede wszystkim ustawną restauracją hotelową, która będzie w stanie pomieścić od 50 do około 100 gości. To optymalna pojemność, ponieważ z reguły właśnie tyle osób przybywa jednocześnie na huczne uroczystości i przyjęcia oraz na wesela.
Dzięki takiemu rozwiązaniu obiekt może zaoferować wystawienie zarówno mniejszych bankietów, jak i wystawnych imprez towarzyskich. W organizacji tego typu wydarzeń dużą rolę odgrywa elastyczność w podejściu do klienta. Kierownik gastronomii powinien zaproponować gospodarzowi imprezy najbardziej dogodną opcję menu i być otwarty na ewentualne sugestie jego zmiany. Chodzi bowiem o to, by wszyscy uczestnicy przyjęcia na długo zapamiętali wspaniałą kulinarną ucztę.
Sale kameralne na mniejsze wydarzenia
Skoro mowa o mniejszych przyjęciach, warto wspomnieć także o salach kameralnych, które perfekcyjnie sprawdzają się w roli pomieszczenia na imprezę firmową lub rodzinną do około 20 osób. Chrzciny, urodziny lub jubileusz przedsiębiorstwa w kameralnym gronie? Dobry hotel powinien oferować taką możliwość.
Niezapomniana atmosfera
Liczy się także klimat. Składają się na niego: elegancki wystrój, miła i pomocna obsługa, a także ogólna atmosfera, jaka panuje w danym obiekcie. Bez tego trudno o udany wypoczynek i o efektowną przygodę kulinarną. Jeszcze przed zarezerwowaniem terminu warto więc odwiedzić stronę internetową danego hotelu i obejrzeć zdjęcia przedstawiające wnętrza restauracyjne i sale kameralne.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana