Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Objawy i leczenie kandydozy
Kandydoza określana jest także terminem drożdżycy. To jedna z najczęściej pojawiających się chorób cywilizacyjnych, która atakuje organizm człowieka, a co gorsze może atakować wiele organów. Jej skutki są wyjątkowo nieprzyjemne, chociaż wykryta we wczesnym stadium infekcji może być szybko wyleczona. Jakie są objawy tej choroby i przede wszystkim - jak można z nimi walczyć?
Nazwa choroby wzięła się od łacińskiej nazwy drożdżaków Candida, które są odpowiedzialne za jej wywołanie. Co ciekawe, ten rodzaj grzybów występuje u wielu osób w sposób naturalny i nie powoduje żadnych niepożądanych skutków - wręcz przeciwnie działa pozytywnie.
Czym dokładnie jest kandydoza?
Drożdżaki u zdrowej osoby są odpowiedzialne za wiele ważnych procesów, np. grzyb Candida albicans wspiera nasz organizm w trawieniu cukrów. Różnica polega jednak na tym, że w momencie pełnej kondycji organizmu drożdżaków jest naprawdę niewiele, natomiast w sytuacji, kiedy układ odpornościowy jest osłabiony, grzyby mnożą się w bardzo szybkim tempie i wywołują wiele nieprzyjemnych objawów - mówi specjalista z Poradni Dietetyki i Biomedycyny PROmedicum.
Rodzaje kandydozy
Kandydoza jest chorobą, która może przyjmować różną formę. Wiele zależy od tego, jakie czynniki oddziaływały na daną osobę, a także, w jaki sposób będzie bronił się jej układ odpornościowy.
Lekarze wyróżniają trzy rodzaje zakażeń:
- powierzchniowe,
- układowe,
- inwazyjne.
Najłagodniejszą formą jest kandydoza powierzchniowa. Wówczas w większości przypadków grzyby występują na skórze pacjenta, chociaż mogą także atakować jego błony śluzowe. Zakażenie układowe dotyczy infekcji konkretnego organu. Najpoważniejszą odmianą jest kandydoza inwazyjna, gdzie jednocześnie drożdżaki opanowują różne tkanki i narządy - mnożą się wówczas w bardzo szybkim tempie.
Objawami są zmiany skórne, różnego rodzaju wysypki, pieczenie, swędzenie, często nawet łuszczenie się naskórka, czy nieprzyjemny zapach. Powierzchnie ciała zaatakowane przez drożdżaki mogą być opuchnięte i wrażliwe na dotyk.
Skąd bierze się choroba?
Przyczyn kandydozy może być wiele. Na jej wystąpienie narażone są szczególnie te osoby, które przechodzą długie leczenie antybiotykami. W organizmie człowieka zachodzą wówczas zmiany pozwalające na eliminację szkodliwych bakterii, jednak przy okazji redukowana jest także ilość dobrych bakterii, co osłabia system odpornościowy.
W przypadku młodszych osób do schorzenia może prowadzić nadużywanie napojów alkoholowych, palenie tytoniu, nieodpowiednia higiena - zarówno jamy ustnej, jak i całego ciała. Problemem bywa dieta obfitująca w cukry lub otyłość. Nie bez znaczenia jest także notoryczne niedosypianie.
Na kandydozę narażone są szczególnie osoby starsze. Ilość chorób współtowarzyszących, ciągłe zażywanie leków i osłabiony w związku z wiekiem układ odpornościowy są doskonałą pożywką dla drożdżaków.
Jak walczyć z kandydozą?
Podstawą skutecznego leczenia jest szybkie zgłoszenie się do lekarza, który dobierze odpowiednie leki przeciwgrzybiczne. Ich rodzaj jest zależny od tego, jaki rodzaj choroby zostanie stwierdzony oraz jak bardzo jest zaawansowany. Sam proces eliminacji choroby trwa tygodniami, a same lekarstwa jedynie na moment przynoszą ulgę. Niestety osoby, które raz przeszły kandydozę są także szczególnie narażone na jej powrót. Dlatego szczególnie narażeni pacjenci, którzy już raz przeszli chorobę, powinni stosować odpowiednią dietę. Ze swojego jadłospisu muszą wykluczyć cukier, mąki, czy napoje gazowane. Zbyt niska ilość składników odżywczych i węglowodany są doskonałą pożywką dla drożdżaków.
Zamiast słodkich przekąsek i przetworzonej żywności, warto postawić na warzywa – szczególnie kapustne. Doskonale sprawdzi się też marchewka, czy papryka. Soki owocowe należy zamienić na wodę. Nie wolno też spożywać zbyt dużych ilości alkoholu. Przestrzegając właściwej diety, maksymalnie można ograniczyć ryzyko nawrotu choroby.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana