Artykuł sponsorowany

O czym pamiętać wybierając menu weselne?

O czym pamiętać wybierając menu weselne?

Organizując wesele, należy pamiętać nie tylko o wyborze miejsca ceremonii czy fotografa, ale też o menu weselnym. Goście, którzy zostaną uraczeni smacznymi potrawami, będą wspominać przyjęcie z radością. Aby wszystko się udało, należy wpierw zaplanować menu weselne wraz z szefem kuchni danego lokalu oraz kierownikiem sali (odpowiednie podanie też jest ważne). O czym pamiętać podczas tego zadania?

Planowanie menu weselnego – od czego zacząć?

Wybór menu weselnego – jednej z najważniejszych imprez okolicznościowych - jest uzależniony od charakteru przyjęcia – na jednych weselach jest wielu gości, z kolei inne przybierają formę uroczystej kolacji. Liczba potraw i czas ich podania bezpośrednio wiąże się z długością wydarzenia. Na całonocnym, klasycznym weselu musi pojawić się wiele dań, by zadowolić gości. Poczęstunek weselny jest natomiast związany z kameralnymi przyjęciami z kilkunastoma uczestnikami.

Standardowo menu weselne obejmuje około 5-7 potraw (dań obiadowych), a także zestawy zimnych przystawek, owoce, ciasta. Na klasycznych, zakrapianych weselach znajdują się także często dodatki specjalne (stół wiejski, candy bar, fontanna czekoladowa).

Należy jednak pamiętać o umiarze. Więcej nie musi znaczyć lepiej. Warto skonsultować się z kierownikiem sali oraz szefem kuchni, który chętnie wprowadzi regionalne menu oraz sezonowe produkty.

Wesela często organizowane są w polecanej restauracji Rukola z miejscowości Dywity, położonej blisko Olsztyna. Tutejsi kucharze są obeznani w różnych menu weselnych. Z przyjemności pomogą przyszłej parze młodej dobrać najlepszą kombinację dań.

Jakie dania ciepłe powinny się pojawić w menu weselnym?

Podstawowym elementem każdego menu weselnego są zupy. Szefowie kuchni polecają wiele rodzajów – najczęściej pojawia się rosół, żurek, barszcz, zupa krem i gulaszowa. 

Jako drugie danie najczęściej pojawia się mięso. Może być to tradycyjna potrawa, np. golonka z kapustą. Większość młodych par decyduje się jednak na lżejsze dania (mają na względzie żołądki i podniebienia gości), np. szaszłyki, rolady, polędwiczki, faszerowane schaby. Dodatkiem do drugiego dania są najczęściej gotowane ziemniaki, kluski śląskie, ziemniaki opiekane w ziołach, ziemniak z okrasą z boczku. Ostatnim elementem są różne sałatki (bukiet surówek, buraczki, kapusta).

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników do artykułu

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.