Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
O czym pamiętać wybierając menu weselne?
Organizując wesele, należy pamiętać nie tylko o wyborze miejsca ceremonii czy fotografa, ale też o menu weselnym. Goście, którzy zostaną uraczeni smacznymi potrawami, będą wspominać przyjęcie z radością. Aby wszystko się udało, należy wpierw zaplanować menu weselne wraz z szefem kuchni danego lokalu oraz kierownikiem sali (odpowiednie podanie też jest ważne). O czym pamiętać podczas tego zadania?
Planowanie menu weselnego – od czego zacząć?
Wybór menu weselnego – jednej z najważniejszych imprez okolicznościowych - jest uzależniony od charakteru przyjęcia – na jednych weselach jest wielu gości, z kolei inne przybierają formę uroczystej kolacji. Liczba potraw i czas ich podania bezpośrednio wiąże się z długością wydarzenia. Na całonocnym, klasycznym weselu musi pojawić się wiele dań, by zadowolić gości. Poczęstunek weselny jest natomiast związany z kameralnymi przyjęciami z kilkunastoma uczestnikami.
Przeczytaj również: Wyjątkowe śniadania nad morzem - co można zjeść rano w Gdańsku?
Standardowo menu weselne obejmuje około 5-7 potraw (dań obiadowych), a także zestawy zimnych przystawek, owoce, ciasta. Na klasycznych, zakrapianych weselach znajdują się także często dodatki specjalne (stół wiejski, candy bar, fontanna czekoladowa).
Przeczytaj również: Noclegi w sercu natury – urlop nad Biebrzą
Należy jednak pamiętać o umiarze. Więcej nie musi znaczyć lepiej. Warto skonsultować się z kierownikiem sali oraz szefem kuchni, który chętnie wprowadzi regionalne menu oraz sezonowe produkty.
Przeczytaj również: Cisza i spokój – dlaczego warto wybrać Noclegi Nad Biebrzą Stara Szkoła?
Wesela często organizowane są w polecanej restauracji Rukola z miejscowości Dywity, położonej blisko Olsztyna. Tutejsi kucharze są obeznani w różnych menu weselnych. Z przyjemności pomogą przyszłej parze młodej dobrać najlepszą kombinację dań.
Jakie dania ciepłe powinny się pojawić w menu weselnym?
Podstawowym elementem każdego menu weselnego są zupy. Szefowie kuchni polecają wiele rodzajów – najczęściej pojawia się rosół, żurek, barszcz, zupa krem i gulaszowa.
Jako drugie danie najczęściej pojawia się mięso. Może być to tradycyjna potrawa, np. golonka z kapustą. Większość młodych par decyduje się jednak na lżejsze dania (mają na względzie żołądki i podniebienia gości), np. szaszłyki, rolady, polędwiczki, faszerowane schaby. Dodatkiem do drugiego dania są najczęściej gotowane ziemniaki, kluski śląskie, ziemniaki opiekane w ziołach, ziemniak z okrasą z boczku. Ostatnim elementem są różne sałatki (bukiet surówek, buraczki, kapusta).
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana