Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Nie chodzi tylko o kilogramy, czyli dlaczego warto pilnować swojej diety
Często jednym z powodów, dla którego przyszłe mamy pilnują swojej diety w ciąży, jest utrzymanie szczupłej sylwetki. Jednak to nie powinno determinować przestrzegania zasad zdrowego żywienia. Prawidłowe odżywianie w ciąży ma ogromny wpływ na rozwój płodu, dlatego należy pilnować swojej diety. Jakie skutki mogą pojawić się w wyniku spożywania niezdrowych produktów? Szczegółowe informacje znajdziesz w niniejszym artykule!
Dlaczego warto zdrowo odżywiać się w trakcie ciąży?
To, w jaki sposób matka odżywia się w ciąży, ma wpływ już początkowej fazie życia małego człowieka na zdrowie i jakość życia w przyszłości. Właśnie w tym czasie organizm jest bardzo wrażliwy na niedobór czy nadmiar składników odżywczych. Wg portalu Feminaria.pl zdrowe odżywianie w ciąży oraz okres karmienia piersią wpływa m.in. na prawidłowy wzrost i rozwój układu ruchu, a także funkcjonowanie układu nerwowego. Zmniejsza się ryzyko pojawienia się chorób cywilizacyjnych głównie związanych z układem krążenia. Nieprawidłowe odżywianie się w ciąży może prowadzić do alergii, cukrzycy, nadwagi i otyłości dziecka nie tylko w dzieciństwie, ale również w dorosłym życiu.
Błędy dietetyczne kobiet ciężarnych – konsekwencje
Niektóre przyszłe mamy stosują nieprawidłową dietę, głównie z powodu braku wiedzy na temat prawidłowego żywienia, utartych nawyków żywieniowych czy chęci zatrzymania szczupłej sylwetki w trakcie i po ciąży. Jednak kobiety ciężarne aktywne zawodowo borykają się z brakiem czasu, co wiąże się z nieregularnym spożywaniem posiłków. Korzystają one z szybkich i prostych w przygotowaniu dań, lub sięgają po wysokokaloryczne przekąski typu fast food, lub słodycze.
Taki sposób odżywiania się w ciąży niesie ze sobą nieprzyjemne konsekwencje zarówno dla zdrowia dziecka, jak i matki. Jest to jedna z przyczyn pojawienia się cukrzycy ciążowej. Glukoza jest jednym z węglowodanów czerpanych z pożywienia, który stanowi źródło energii. Następnie produkowany jest hormon (insulina), umożliwiający przenikanie glukozy z krwi do komórek. U kobiety ciężarnej może dojść do spadku wydzielania insuliny i wzrostu poziomu glukozy – wtedy rozwija się cukrzyca ciążowa. W takiej sytuacji organizm kobiety ciężarnej zaczyna czerpać energię z tłuszczów i białek, które po przemianie energetycznej przekształcają się w szkodliwe ketony zaburzające pracę wielu narządów. Duże wahania poziomu cukru we krwi są bardzo niebezpieczne dla matki i dziecka.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana