Artykuł sponsorowany

Najpopularniejsze włoskie makarony - z czym podawać?

Najpopularniejsze włoskie makarony - z czym podawać?

Kuchnia włoska obfituje w niewyobrażalną liczbę typów makaronów oraz potraw z jego wykorzystaniem. Poszczególne rodzaje pasty różnią się między sobą przede wszystkim grubością, kształtem i wyglądem. Ważne jest jednak to, że Włosi traktują makaron jak nośnik smaku całego dania. Z tego powodu każdy typ pasty ma inne zastosowanie – niektóre z nich można dodać do ciężkich mięsnych sosów, inne lepiej sprawdzą się z lekkim pesto. Jakie włoskie makarony spotkamy najczęściej w restauracji?

Długie, cienkie i pyszne – kilka słów o spaghetti

Spaghetti to makaron bardzo dobrze znany w Polsce. Ten długi i cienki makaron stał się niezwykle popularny na całym świecie. Wytwarza się go najczęściej z mąki pszennej, ale spotyka się również wersje pełnoziarniste lub warzywne. Używa się go zazwyczaj w potrawach zawierających gęste sosy. Doskonale łączy się również z bazyliowym pesto i jest podstawą wyrazistej carbonary. Spaghetti świetnie smakuje wymieszane z tradycyjnym sosem bolognese. Do tego rodzaju pasty idealnie pasują też suszone pomidory i szpinak, a także kawałki kurczaka oraz ostra papryczka. Typowym dodatkiem do spaghetti jest włoska oliwa z oliwek, łącząca makaron z apetycznymi dodatkami.

Chłonąca sos pasta tagliatelle

Do najpopularniejszych włoskich makaronów serwowanych w restauracji Fabryka Pizzy należą charakterystyczne wstążki. Warto wiedzieć, że ten rodzaj pasty dzieli się na kilka typów w zależności od grubości. Najcieńsze wstążki to tagliatelle, zaś najgrubsze – papardelle. To klasyczny, jajeczny makaron o długim i płaskim kształcie. Wyjątkowo dobrze komponuje się z sosami mięsnymi, serowymi i śmietanowymi. Chętnie używa się go jako alternatywy dla spaghetti. Świetnie smakuje w połączeniu z grzybami i białym winem, a także łososiem i innymi owocami morza.

Smaczne rurki do zadań specjalnych

Kolejnym znanym i lubianym włoskim makaronem jest penne. Ich nazwa oznacza pióro do pisania i odnosi się do charakterystycznego kształtu tej pasty, przypominającego końcówkę ptasiego pióra służącą do nabierania atramentu. W Polsce nazywa się go najczęściej właśnie piórkami lub rurkami. Penne to gruby makaron o powierzchni gładkiej lub pokrytej rowkami. Doskonale sprawdza się w roli nośnika sosów takich jak alfredo, bolognese i arrabiata. Pasta penne idealnie komponuje się ze smakami mięsa, sera i pomidorów. Makaron ten wykorzystywany jest też jako podstawa dań zapiekanych z mozzarellą i gorgonzolą. Wiele dań włoskich jest opartych na makaronie, dlatego warto znać podstawowe rodzaje pasty oraz zastosowania poszczególnych rodzajów. 

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników do artykułu

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.