Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Najpopularniejsze włoskie makarony - z czym podawać?
Kuchnia włoska obfituje w niewyobrażalną liczbę typów makaronów oraz potraw z jego wykorzystaniem. Poszczególne rodzaje pasty różnią się między sobą przede wszystkim grubością, kształtem i wyglądem. Ważne jest jednak to, że Włosi traktują makaron jak nośnik smaku całego dania. Z tego powodu każdy typ pasty ma inne zastosowanie – niektóre z nich można dodać do ciężkich mięsnych sosów, inne lepiej sprawdzą się z lekkim pesto. Jakie włoskie makarony spotkamy najczęściej w restauracji?
Długie, cienkie i pyszne – kilka słów o spaghetti
Spaghetti to makaron bardzo dobrze znany w Polsce. Ten długi i cienki makaron stał się niezwykle popularny na całym świecie. Wytwarza się go najczęściej z mąki pszennej, ale spotyka się również wersje pełnoziarniste lub warzywne. Używa się go zazwyczaj w potrawach zawierających gęste sosy. Doskonale łączy się również z bazyliowym pesto i jest podstawą wyrazistej carbonary. Spaghetti świetnie smakuje wymieszane z tradycyjnym sosem bolognese. Do tego rodzaju pasty idealnie pasują też suszone pomidory i szpinak, a także kawałki kurczaka oraz ostra papryczka. Typowym dodatkiem do spaghetti jest włoska oliwa z oliwek, łącząca makaron z apetycznymi dodatkami.
Chłonąca sos pasta tagliatelle
Do najpopularniejszych włoskich makaronów serwowanych w restauracji Fabryka Pizzy należą charakterystyczne wstążki. Warto wiedzieć, że ten rodzaj pasty dzieli się na kilka typów w zależności od grubości. Najcieńsze wstążki to tagliatelle, zaś najgrubsze – papardelle. To klasyczny, jajeczny makaron o długim i płaskim kształcie. Wyjątkowo dobrze komponuje się z sosami mięsnymi, serowymi i śmietanowymi. Chętnie używa się go jako alternatywy dla spaghetti. Świetnie smakuje w połączeniu z grzybami i białym winem, a także łososiem i innymi owocami morza.
Smaczne rurki do zadań specjalnych
Kolejnym znanym i lubianym włoskim makaronem jest penne. Ich nazwa oznacza pióro do pisania i odnosi się do charakterystycznego kształtu tej pasty, przypominającego końcówkę ptasiego pióra służącą do nabierania atramentu. W Polsce nazywa się go najczęściej właśnie piórkami lub rurkami. Penne to gruby makaron o powierzchni gładkiej lub pokrytej rowkami. Doskonale sprawdza się w roli nośnika sosów takich jak alfredo, bolognese i arrabiata. Pasta penne idealnie komponuje się ze smakami mięsa, sera i pomidorów. Makaron ten wykorzystywany jest też jako podstawa dań zapiekanych z mozzarellą i gorgonzolą. Wiele dań włoskich jest opartych na makaronie, dlatego warto znać podstawowe rodzaje pasty oraz zastosowania poszczególnych rodzajów.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana