Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Najpopularniejsze sposoby parzenia kawy
Kawę można przygotowywać na wiele różnych sposobów. Napój ten ma zwolenników na całym świecie, stąd tak wiele dostępnych metod. Obecnie do przyrządzenia pysznej kawy wykorzystuje się różnego rodzaju urządzenia, takie jak np. ekspres, ale nie tylko. Istnieją liczne sposoby na tradycyjne parzenie ziaren, a niektóre z nich pochodzą również z określonych kultur. Jakie są metody przygotowywania kawy?
Metody parzenia kawy
Od zastosowanej metody parzenia kawy zależy jej ostateczny smak. Profesjonalni bariści wiedzą, jak uzyskać konkretny efekt. Obecnie istnieje bowiem opcja zastosowania jednego z wielu sposobów. Dostępne metody to m.in:
- kawiarka,
- przelew,
- drip,
- aeropress,
- frenchpress,
- ekspres kolbowy.
Drip to urządzenie, które podgrzewa wodę i zalewa nią kawę. To specjalne naczynie umieszczane bezpośrednio na filiżance. Działa ono bardzo podobnie do ekspresu przelewowego, ale na znacznie mniejszą skalę. Alternatywą dla tych rozwiązań jest również kawiarka. Działa ona na zasadzie utrzymywania gorącej wody na górze i powolnego przesączenia zaparzonych ziaren. W ten sposób nie wylewa się ona zbyt gwałtownie, a w razie konieczności można przerwać cały proces.
Aeropress bazuje natomiast na papierowym sicie. Urządzenie składa się również ze specjalnego tłoku, który przeciska ziarna. Ta metoda pozwala na uzyskanie mocnej kawy zbliżonej smakiem do espresso.
Frenchpress wymaga zalania ziaren wodą i pozostawienia na około minutę. Następnie należy zalać napar pozostałą ilością wody, zakryć przykrywką i pozostawić na jeszcze kilka minut.
Każda metoda ma swoje wady i zalety. Tylko wprawiony barista i prawdziwy miłośnik kawy może często odróżnić smak napojów przygotowanych w konkretny sposób. Warto jednak spróbować co najmniej kilku technik, by wybrać tę, która trafia w Twoje gusta.
Wiedza o parzeniu kawy, czyli baristyka
Jeśli chcesz stać się posiadaczem wiedzy na temat poszczególnych sposobów parzenia kawy, powinieneś zainteresować się baristyką. Bariści to specjaliści od parzenia kawy z wykorzystaniem wielu metod. Są to osoby po specjalnych kursach, takich jak ten od Wojciecha Szymańskiego. Wiedzy na temat metod parzenia kawy jest naprawdę dużo, dlatego jeśli kochasz jej smak, warto zainteresować się możliwością przygotowywania jej w sposób profesjonalny. Wówczas poznasz różnice pomiędzy poszczególnymi metodami oraz sprawdzisz, która z nich najbardziej trafia w Twoje gusta.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana