Materiał Partnera

Na czym polega karmienie na mokro trzody chlewnej?

Na czym polega karmienie na mokro trzody chlewnej?

Tym, co w znacznej mierze wpływa na przyrost masy tuczników, loch oraz prosiąt – a więc w pośredni sposób również na finansowy sukces hodowcy – jest zastosowany sposób karmienia. Efektywne i cieszące się dużym uznaniem na zachodzie Europy jest karmienie na mokro. Wielu polskich hodowców wciąż ma jednak co do niego pewne wątpliwości. Na czym polega ta metoda i dlaczego warto się nią zainteresować?

Karmienie na mokro – na czym polega?

W systemie żywienia na mokro całkowicie rezygnuje się ze skarmiania paszy zbożowej, zastąpiona ona zostaje przez płynną mieszanką przyrządzoną na bazie serwatki, do której dodaje się produkty uboczne uprawy rzepaku oraz przemysłu spożywczego. Mieszanka jest przygotowywana przez specjalne mieszalniki, z których następnie transportowana jest systemem rur do koryt w chlewni. Przygotowanie karmy następuje bezpośrednio przed podaniem, dlatego nie ma ryzyka, że półprodukty zaczną się psuć.

Zalety karmienia na mokro

Trzoda chlewna karmiona płynną mieszanką rośnie szybciej, jest zdrowsza, a pochodzące ze zwierząt mięso jest wyższej jakości – to główna zaleta systemu karmienia na mokro. Dzieje się tak ponieważ płynna serwatka jest lepiej przyswajana przez układ pokarmowy zwierząt, a ponadto nie powoduje typowych dla stosowania suchej paszy objawów, takich jak biegunki czy wrzody żołądka. Karmienie na mokro to ponadto metoda uniwersalna, możliwa do zastosowania zarówno w przypadku tuczników, jak również loch i prosiąt. Do pozostałych jej zalet należą:
  • oszczędność na paszy – składniki do karmienia mokrego to produkty uboczne wytwarzania innych produktów, zatem można je nabyć po niższych cenach, niż paszę zbożową;
  • wygoda – system podawania karmy jest w pełni zautomatyzowany, przy pomocy komputera zarządzającego instalacją można ustalać ilość paszy, jej skład oraz godziny podawania;
  • bezpieczeństwo – instalacja do podawania karmy jest bezresztkowa, co oznacza, że niespożyta karma nie wraca z powrotem do instalacji. Pozwala to wyeliminować ryzyko namnażania się chorobotwórczych drobnoustrojów;
  • uniwersalność – instalację do żywienia na mokro można zastosować do hodowli każdej wielkości.

Wady karmienia na mokro

Najpoważniejszym mankamentem żywienia na mokro jest konieczność stworzenia odpowiedniej instalacji – a więc wykonania projektu dostosowanego do wymogów obiektu oraz zakupu urządzeń. Szeroki wybór rozwiązań znajdziemy w ofercie firmy Wesstron. Kolejny minus to potrzeba użycia półproduktów jedynie wysokiej jakości – bez nich nie otrzymamy dobrej karmy. Ich zdobycie może być problematyczne. Mimo tych wad zdecydowanie warto zainteresować się tym systemem – przynosi on spore korzyści i gwarantuje wyższe bezpieczeństwo trzody.

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników do artykułu

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Pliki cookies (tzw. "ciasteczka") stanowią dane informatyczne, w szczególności tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

Dowiedz się więcej Akceptuję