Artykuł sponsorowany

Na co zwrócić uwagę wybierając przemysłową stację zmiękczania wody?

Na co zwrócić uwagę wybierając przemysłową stację zmiękczania wody?

Powstawanie kamienia kotłowego jest skutkiem nadmiernej twardości wody. Proces ten przyczynia się do zmniejszenia wydajności procesu grzewczego w urządzeniach, które pracują na zasadzie wymiany ciepła. W celu zapobiegawczym należy zainwestować w stację zmiękczania wody. W tym artykule przedstawimy jej zalety i podpowiemy, na co zwrócić uwagę podczas wyboru.

Na czym polega zmiękczanie wody?

Jak wynika z normy Ministerstwa Zdrowia twardość ogólna wody, która nadaje się do picia, powinna wynosić 60-500 CaCO 3/l [ppm]. Aby ją usunąć (na drodze wymiany jonowej), należy przeprowadzić jej zmiękczenie. Twardość ogólna jest sumą twardości węglanowej i nie węglanowej. Jest ona usuwana w trakcie przepływu wody przez żywicę jonowymienną, kiedy to jony wapnia i magnezu (powodujące twardość wody) wymieniane są na jony sodu, a gdy zdolność złoża zostanie wyczerpana, zaczyna się regeneracja roztworem soli kuchennej – jej częstość zależy od twardości i ilości uzdatnianej wody.

Jakie parametry są ważne w doborze zmiękczacza?

Najważniejszymi parametrami wpływającymi na dobór stacji zmiękczania wody są: poziom twardości wody oraz maksymalny przepływ godzinowy. Bez tych informacji nie można określić, jakie urządzenie i o jakich parametrach technicznych będzie w stanie spełnić określone wymagania. Każda stacja zmiękczania wody posiada butlę ze złożem filtracyjnym oraz zbiornik na sól tabletkową, która jest niezbędna do regeneracji żywicy jonowymiennej. Dostępna w większości sklepów z artykułami budowlanymi pełni bardzo ważną rolę w zmiękczaniu wody. Trzeba ją bowiem dodawać do stacji, ponieważ żywica jonowymienna traci z czasem swoje zdolności do wymiany jonowej – wyjaśnia ekspert z firmy Global Concepts 2000 Polska, która specjalizuje się w szerokim wprowadzaniu nowoczesnych metod uzdatniania wody przemysłowej w oparciu o najnowsze urządzenia technologie i środki chemiczne.

Zalety korzystania ze stacji zmiękczania wody

Instalacja stacji zmiękczania wody przynosi kilka istotnych korzyści dla użytkowników. Przede wszystkim oczyszcza wodę, która spełni dzięki temu wymagania dla przemysłów: spożywczego, farmaceutycznego, kosmetycznego, a także przetwórstwa i ochrania urządzenia przed kamieniem kotłowym. Ponadto, eliminuje ryzyko powstawania osadów na elementach instalacji odpowiadających za doprowadzanie wody, redukuje koszty utrzymania i serwisowania maszyn, a także ogrzewania wody i jej obróbki.

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników do artykułu

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.