Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Na co zwrócić uwagę, wybierając profesjonalny ekspres do kawy?

Spis treści
- Rodzaje profesjonalnych ekspresów do kawy
- Moc i ciśnienie ekspresu do gastronomii
- Mielenie kawy w profesjonalnym ekspresie
Profesjonalny ekspres do kawy to obowiązkowy element wyposażenia kawiarni, restauracji i hoteli. Na rynku dostępne są rozmaite urządzenia, które różnią się konstrukcją i oferowanymi funkcjami. Parametry maszyny muszą zostać dostosowane do charakteru działalności. Jakie cechy powinien posiadać ekspres gastronomiczny, aby sprawdził się w Twoim lokalu?
Rodzaje profesjonalnych ekspresów do kawy
Na wstępie należy zapoznać się z rodzajami ekspresów do kawy. Różnią się one budową i sposobem pracy, co wpływa na szybkość przygotowania oraz właściwości naparów:
Przeczytaj również: Ekspresy do kawy – jak wybrać najlepszy dla swojego lokalu?
- ekspresy kolbowe – maszyny przygotowane są do parzenia dużej ilości kawy. Ich obsługa jest skomplikowana i wymaga zaawansowanych umiejętności baristycznych. Przygotowując napar w ekspresie kolbowym należy wcześniej zmielić ziarna w młynku. Zaletą urządzeń jest to, że powstający w nich napój jest wyjątkowo aromatyczny, dlatego stanowią dobrą inwestycję dla miejsc, w których serwowana kawa jest specjalnością lokalu;
- ekspresy automatyczne – sprzęt jest bardzo praktyczny i prosty w obsłudze (kawę przygotowuje się jedynie poprzez wybór odpowiednich przycisków). Ekspresy gastronomiczne tego rodzaju posiadają wbudowany młynek oraz intuicyjny spieniacz do mleka. Najlepiej sprawdzą się w lokalach, w których kawa jest jedynie dodatkiem do podstawowej oferty;
- ekspresy przelewowe – korzystanie z tego rodzaju ekspresów nie sprawia problemu zarówno obsłudze lokalu, jak i jego gościom. Powstające w urządzeniach napoje mają wyższą zawartość kofeiny niż napary powstające w ekspresie kolbowym lub automatycznym. Maszyny sprawdzają się w miejscach, w których istnieje potrzeba przygotowywania wielu filiżanek kawy na raz.
Moc i ciśnienie ekspresu do gastronomii
Niezależnie od rodzaju ekspresu, na który się zdecydujesz, każdy z nich powinien posiadać odpowiednią moc grzałki. Odpowiada ona za sprawny proces parzenia kawy. Wysoka moc ekspresu sprawia, że urządzenie jest gotowe do przygotowania naparów od razu po uruchomieniu. Podczas zakupu należy również pamiętać, że maszyny o wysokiej mocy pochłaniają duże ilości prądu elektrycznego. Warto zwrócić uwagę na nowoczesne modele, które posiadają ustawienia, umożliwiające oszczędzanie energii.
Przeczytaj również: Jak i czym odkamieniać ekspres do kawy?
Barista ze sklepu Caffe Team powiedział nam, że: w przypadku ekspresów ciśnieniowych drugim kluczowym parametrem jest liczba barów – im jest ona wyższa, tym lepszy smak i większa intensywność kawy. Wynika to z tego, że ciśnienie wydobywa moc i aromat z mielonych ziaren. Urządzenia w lokalach gastronomicznych powinny mieć co najmniej 15 barów.
Mielenie kawy w profesjonalnym ekspresie
Podczas zakupu ekspresu automatycznego lub przelewowego należy zwrócić uwagę na rodzaj młynka, w który wyposażone jest urządzenie. Młynki udarowe tną ziarna ostrymi, metalowymi młoteczkami. Podczas tego sposobu mielenia powstający proszek mocno się nagrzewa oraz wytwarza się pył, który zakwasza kawę. W rezultacie napar nabiera gorzkiego posmaku. Lepszym wyborem są młynki żarnowe, w których ziarna są dokładnie ucierane, dzięki czemu kawa zachowuje swój aromat. Młynek w ekspresie gastronomicznym powinien też posiadać regulację grubości mielenia ziaren – funkcja pozwala na dostosowanie smaku i mocy kawy do preferencji klienta.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana