Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Na co zwrócić uwagę kupując produkty mięsne?
Co mówią etykiety?
W przypadku kupowania produktów mięsnych w gotowych opakowaniach podstawowym źródłem wiedzy o ich jakości są etykiety. Jeszcze zanim przejdziemy do analizowania składu produktu, rzeczą, którą trzeba sprawdzić w pierwszej kolejności, jest termin przydatności do spożycia. Co jeszcze można wyczytać z etykiety? Informacje takie jak: klasa jakości handlowej, weterynaryjny numer identyfikacyjny, sposób zapakowania czy wskazania do przechowywania. Ale kluczową kwestią jest oczywiście skład – im krótszy, tym lepszy. Warto zwrócić uwagę przede wszystkim na zawartość mięsa w produkcie, a także aromaty dymu wędzarniczego, konserwanty czy barwniki.Jak rozpoznać produkty mięsne dobrej jakości?
Wyroby mięsne i ich jakość najtrudniej ocenić w sklepach spożywczych czy supermarketach, gdzie zazwyczaj dostępne są głównie produkty pakowane. W takim przypadku oprócz sprawdzenia etykiety możliwe jest jedynie ocenienie produktu pod względem wizualnym. Nie możemy sprawdzić, jak pachnie – co stanowi bardzo ważny wyznacznik dla oceny świeżości wyrobów. Niestety bardzo często mięso w plastikowym opakowaniu nie jest w pełni widoczne. Niemniej jednak warto wiedzieć, jak powinno wyglądać dobre mięso i na co uważać. Istotnym parametrem jest kolor mięsa. Tutaj jednak trzeba pamiętać, że ładny kolor można z łatwością uzyskać poprzez zastosowanie odpowiednich dodatków chemicznych. Dlatego zaleca się unikać mięsa, które ma jednolity, „idealny” kolor, ale też szarobury, lekko zażółcony lub zielonkawy, co może świadczyć o tym, że jest popsute. Jeśli mięsa są w opakowaniach, nie powinny znajdować się w nich także woda czy soki mięsne.Gdzie kupować sprawdzone produkty mięsne?
Chociaż kupując mięso, zawsze należy pamiętać o ocenie jego wyglądu i jeśli to możliwe zapachu oraz struktury, można zminimalizować ryzyko kupna produktów niskiej jakości, wybierając sprawdzone sklepy i producentów. Jednym z takich właśnie rzetelnych producentów jest hurtownia mięs i wędlin Inter-Wen. Renomowane firmy dbają o najwyższe standardy zarówno procesu produkcji, jak i samych produktów. Co więcej, wszelkie wyroby przechodzą regularne badania i testy, a więc ich jakość jest w pełni potwierdzona.Przeczytaj również: Podroby - źródło smaku i wartości odżywczych
Przeczytaj również: Drób to nie tylko kury - dlaczego warto jeść mięso indyka?
Przeczytaj również: Hurtownia mięsa i drobiu - idealne rozwiązanie dla Twojego biznesu
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana