Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Na co zwracać uwagę przygotowując posiłki dla seniora?
Jedzenie jest dla człowieka paliwem, a od jego jakości w dużej mierze uzależnione jest funkcjonowanie całego organizmu. Zatem prawidłowa dieta to taka, która pokrywa zapotrzebowanie energetyczne, ale także dostarcza ciału niezbędnych witamin i mikroelementów. Zapotrzebowanie na poszczególne składniki żywieniowe zmienia się na kolejnych etapach życia. Jak powinna wyglądać idealna dieta dla seniora?
Prawidłowe żywienie jest jednym z najważniejszych, a jednocześnie najbardziej problematycznych zagadnień związanych z opieką nad osobami starszymi – zauważa nasz rozmówca z Domu Opieki Senior Residence w Katowicach.Na taki stan rzeczy wpływa wiele czynników.
Problemy żywieniowe osób starszych
Osoby w podeszłym wieku często zmagają się z rozmaitymi chorobami, które uniemożliwiają spożywanie niektórych pokarmów, a dodatkowo bardzo często wykazują minimalne zainteresowanie jedzeniem, niekiedy nawet odmawiając jego przyjmowanie. Takiemu stanowi rzeczy winne są złożone czynniki, takie jak utrudnione funkcjonowania układu trawiennego, osłabienie zmysłów smaku i powonienia, a niekiedy również braki w uzębieniu. Toteż przygotowanie jadłospisu dla osoby starszej powinno opierać się zawsze na jego indywidualnych potrzebach, a serwowane posiłki dodatkowo powinny być zachęcające.Składniki niezbędne w diecie seniora
Planując jadłospis dla osoby starszej powinniśmy unikać tłuszczów zwierzęcych. Są one ciężkostrawne, a dodatkowo przyczyniają się do podwyższenia cholesterolu, tak groźnego dla seniorów. Jednocześnie bardzo ważne jest dostarczenie w pożywieniu niensyconych kwasów tłuszczowych. Ich źródłem są ryby morskie, chude mięso gotowane, oleje roślinne i orzechy. Z wiekiem spada zdolność organizmu do przyswajania białka. Źródłem pełnowartościowego białka w diecie osób starszych powinny być wspomniane wcześniej ryby i chude mięso, a także produkty mleczne. Nabiał musi znajdować się w diecie seniora również ze względu na zwiększone zapotrzebowanie na wapń. Jeśli jednak w danym przypadku występują problemy z trawieniem laktozy, mleko należy zastąpić maślanką, kefirem lub jogurtem. Podstawowym źródłem energii w diecie seniora powinny być węglowodany złożone, pochodzące z warzyw i produktów złożonych. Dodatkową zaletą spożywania warzyw i owoców jest wysoka zawartość błonnika pokarmowego, który pomaga we właściwym funkcjonowaniu jelit, dzięki czemu zapobiega zaparciom. Błonnik, który pomaga także w zapobieganiu chorobom naczyniowym i nowotworom, powinien być dostarczany osobom starszym w ilości około 20-40 g dziennie. Ten składnik pokarmowy znajdziemy w kaszy gryczanej i jęczmiennej, pieczywie pełnoziarnistym oraz w brązowym ryżu. W posiłkach seniora nie może zabraknąć także witamin, przy czym szczególną rolę odgrywają tu witaminy A, E i C, które wspomagają profilaktykę nowotworów, chorób krążenia, zaćmy oraz demencji. Dodatkowo należy pamiętać o witaminach z grupy B, kwasie foliowym i witaminie D, której zdolność wytwarzania znacznie maleje w wieku podeszłym. Dieta dla seniora powinna być zróżnicowana, zbilansowana energetycznie, a posiłki należy spożywać regularnie, w ilości około 4-5 dziennie. W codziennej diecie powinny znaleźć się 2 porcje owoców i 3 porcje warzyw. Niezbędne jest także picie dużej ilości wody – około 8 szklanek dziennie.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana