Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Mleko Blanco - niezbędny składnik latte art
Termin latte art został ukuty w celu zdefiniowania dość nowej sztuki upiększania powierzchni kawy w filiżance z wykorzystaniem spienionego mleka i ewentualnie dodatków w postaci sypkiej, takich jak kakao, starta czekolada czy cynamon. Jak to bywa ze sztuką, tworzenie latte art wymaga nie tylko wyobraźni i wprawnej ręki od artysty, ale także właściwego sprzętu, a przede wszystkim – najwyższej jakości materiałów.
Sztuka latte art
Profesjonalni bariści doskonale zdają sobie sprawę z tego, że prawdziwy kawosz ceni przede wszystkim głęboki smak, aromat i moc kawy, ale nie bez znaczenia jest również sposób jej podania. Cenione kawiarnie chętnie do napojów dodają czekoladki lub ciasteczka, jednak w ostatnim czasie prawdziwym hitem jest serwowanie kawy ozdobionej oryginalnym rysunkiem. Tworzenie mniej lub bardziej skomplikowanych wzorów na kawie daje frajdę kawoszom i jednocześnie jest świetną zabawą dla samych baristów. To jednak wyłącznie pod warunkiem, że dysponują oni składnikami, które nie utrudniają im procesu twórczego. Okazuje się bowiem, że nie każde mleko się do tego nadaje. Jeżeli szukasz idealnych składników do tworzenia latte art, gorąco polecam mleko dla baristów Blanco.Mleko Blanco – idealne dla baristów
Mleko Blanco nie bez powodu nazywane jest mlekiem dla baristów. Jego receptura sprawia, że spienianie go jest wyjątkowo łatwe, a sztywna i mocna pianka – niezwykle trwała. Dzięki temu, uzyskanie pięknego rysunku na tafli kawy nie jest trudne, a efekty utrzymują się na tyle długo, że klient może do woli nacieszyć oczy dziełem artysty. Tajemnicą idealnie spienionego mleka do latte art jest podgrzanie go do temperatury nieprzekraczającej 60 oC; zbyt mocno podgrzane mleko staje się gorzkie, co negatywnie wpływa na smak całego napoju. Dla baristy oznacza to, że powinien pracować z mlekiem szybko, gdyż musi ono uzyskać odpowiednią gęstość, zanim temperatura przekroczy wspomniany próg. W krótkim czasie porcja mleka powinna nabrać odpowiedniej konsystencji. Czyli jakiej? Konsystencja spienionego mleka do latte art powinna przypominać jogurt. Mleko nie może być zbyt rzadkie, gdyż prowadziłby to do szybszego rozpuszczania się w kawie. Nie może być też zbyt gęste, ponieważ musi być wylewane na napój jednostajnym strumieniem. Obrazek powstaje właściwie za jednym ruchem artysty – barista nie ma czasu na wahanie, a jego ręka nie powinna nawet drgnąć. Mleko dla baristów ze Spółdzielni Mleczarskiej ROTR jest lubiane przez twórców latte art, ponieważ jego skład został opracowany właśnie z myślą o nich. Kluczem do sukcesu jest w tym przypadku zwiększona zawartość białka – w mleku Blanco wynosi ona aż 3,8%. Tak duże stężenie protein znacznie ułatwia osiągnięcie sztywnej pianki w szybkim tempie i bez zbędnego przegrzewania mleka. Walory smakowe kawy przyrządzonej z mlekiem Blanco podnosi też duża zawartość tłuszczu (3,2%). Bardzo ważnym atutem tego produktu jest również opakowanie, które zwężając się ku górze, ułatwia wykorzystanie mleka aż do ostatniej kropli. Choć z punktu widzenia domowego użytkownika nie jest to być może ważne, w kawiarniach, gdzie każdego dnia zużywa się olbrzymie ilości mleka, ergonomiczne opakowanie zapewnia sporą oszczędność.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana