Artykuł sponsorowany

Marynowanie, suszenie, mielenie. Sposoby przyrządzania grzybów

Marynowanie, suszenie, mielenie. Sposoby przyrządzania grzybów

Grzyby to idealny kuchenny materiał do przetwarzania. Nadają się do marynowania, suszenia, gotowania, duszenia, smażenia, mogą być podawane w kawałkach, plastrach, zmielone, a nawet starte na drobny proszek. Dziś zajmiemy się trzema sposobami na grzyby w kuchni. Dowiedz się, na czym polega marynowanie, suszenie i mielenie, a także jak wykorzystać grzyby w tych postaciach.

Marynowanie grzybów

Marynowanie grzybów polega na umieszczeniu ich w zalewie octowej. Ile gospodyń i szefów kuchni, tyle sposobów na idealną zalewę. To, jaki smak będą miały grzyby, zależy przede wszystkim od wybranego gatunku, a także od dobranych do marynowania przypraw. Pod tym względem można puścić wodze fantazji! Podstawę zalewy do marynowania grzybów stanowią: woda, ocet, cukier i sól. Najistotniejsze są tu proporcje wody do octu, które powinny wynosić – według różnych przepisów – między 2:1 a 4:1, w zależności od tego, jak kwaśne mają być grzyby. Jako dodatki i przyprawy mogą służyć m.in.: cebula, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, gorczyca, marchewka, papryka, musztarda i wiele innych. Do marynowania najlepiej nadają się takie gatunki, jak: maślaki, kurki, rydze, podgrzybki, gąski. Najlepiej wybierać niewielkie okazy, a w przypadku dużych gatunków marynować same kapelusze. Marynowane grzyby sprawdzają się jako: przystawka, zakąska, dodatek do mięs, składnik sosów (np. tatarskiego) i sałatek.

Suszenie grzybów

Suszenie grzybów pozwala wydobyć cały ich aromat i wykorzystać poza sezonem. W domowych warunkach można nanizać kapelusze na sznurek i powiesić np. w oknie albo przy piecu kaflowym, kaloryferze itp. Inną metodą, szybszą i dającą większe szanse na powodzenie, jest suszenie grzybów w specjalnie do tego celu przeznaczonych suszarkach. Grzyby są suszone także metodami przemysłowymi. Następnie mogą być sprzedawane w całości, pokrojone na drobniejsze kawałki albo starte na proszek – tzw. mączkę grzybową, którą prezentujemy poniżej

Zmielone grzyby – mączka grzybowa

Po dokładnym wysuszeniu grzyby można łatwo zmielić na bardzo drobną mączkę. Ma to wiele zalet zarówno w zwykłej kuchni, jak i profesjonalnej gastronomii. Mączkę grzybową można długo przechowywać i nie zajmuje przy tym wiele miejsca, co obniża koszty transportu oraz ułatwia go. Mączka nadaje potrawom grzybowy smak i wyjątkowy aromat, a konsystencja pozostaje idealnie kremowa i gładka. Z tych powodów mączka grzybowa jest składnikiem wielu dań dostępnych na sklepowych półkach. Z pewnością przyda się też w Twojej kuchni! Znajdziesz ją w ofercie firmy Seweryn.

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników do artykułu

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.