Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Które pizze najbardziej cenią sobie Polacy?
Pizza zyskała popularność dzięki ogromnej dostępności, szybkości przygotowania i dużemu zróżnicowaniu smaków. Możliwość stworzenia dowolnej kompozycji sprawia, że nawet osoby z problemami zwrotnymi lub stosujące dietę mogą ją jeść. W prosty sposób można bowiem wyeliminować składniki, które uczulają i których się nie je, a następnie zamienić je na inne. Dowiedz się, którą pizzę na ogół wybierają Polacy!
Ulubione dodatki Polaków do pizzy
W Polsce od lat najchętniej wybierane są pizze z dodatkiem mięsa. Główną przyczyną może być to, że są one bardzo pożywne, dobrze zaspokajają głód. Ważne jest również to, że tłuszcz zwierzęcy jest doskonałym nośnikiem smaku. Ulubionymi dodatkami są szynka, kurczak, pepperoni, boczek, a także wołowina i wieprzowina. Doskonale komponują się z ciągnąca się mozzarellą. Ten dodatek jest obowiązkowy, wśród Polaków panuje przekonanie, że bez sera nie ma pizzy.
Jak się okazuje, smaczna pizza oferowana w Polsce nie musi natomiast zawierać wielu warzyw. Najpopularniejsze są cebula, czosnek, papryka oraz pomidory. Rzadziej wybierane są oliwki, kapary, brokuły czy szparagi. Polacy na ogół unikają też owoców morza, np. krewetek, kalmarów i małż.
Najchętniej zamawiana pizza
Numerem jeden wśród znanych wariantów pizzy jest pepperoni. Specjaliści restauracji NO TO SMAK wskazują, że ma ona wszystko, czego Polacy szukają we włoskim placku. Jej skład jest prosty, nie zawiera kontrowersyjnych dodatków. Dzięki temu można poczuć wyrazisty smak aromatycznej, pikantnej kiełbaski.
Rodziny zamawiają także pizzę Capricciosa. Jest ona skomponowana z sosu pomidorowego, szynki, mozzarelli i pieczarek. Ma łagodny smak, doskonale sprawdza się zatem jako posiłek dla dzieci. Alternatywą dla Capricciosy jest pizza Carbonara. Zawiera boczek, pieczarki oraz cebulę, mozzarellę i kremowy sos. Jest delikatna w smaku, dlatego można ja podawać najmłodszym. Równie prostą recepturą cechuje się Margherita. To ciasto z sosem i serem. Chętnie wybierają ją wegetarianie oraz najmłodsi. Ma klasyczny smak, jest doskonała dla alergików. Można ją serwować na grubym i cienkim cieście.
Panowie chętnie sięgają po pizzę kebab, której smak wywodzi się z Turcji. Zwykle zawiera kurczaka o wyrazistym smaku, któremu towarzyszą mozzarella i cebula.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana