Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Które hiszpańskie przysmaki sprawdzą się na polskim stole?
Słoneczna Hiszpania słynie z wyjątkowych wyrobów mięsnych, zachwycających produktów nabiałowych oraz aromatycznych przypraw i dodatków do potraw. Choć wiele z nich to główne składniki kuchni śródziemnomorskiej, to z powodzeniem mogą znaleźć się na polskim stole zarówno jako element tradycyjnych potraw, jak i jako egzotyczny dodatek. Jakie mniej i bardziej popularne przysmaki hiszpańskie zachwycą uczestników polskiej uczty? Czy hiszpańskie produkty można wykorzystać w tradycyjnych polskich potrawach?
Wędliny i szynki hiszpańskie
Wyroby mięsne są flagowym produktem Hiszpanii. To właśnie z tego kraju pochodzą wyborne wędliny iszynki długodojrzewające, takie jak jamon serrano, jamon iberrico, cieszące się w Polsce coraz większą popularnością chorizo, kiełbaski chistorra, a także salchichon, czyli salami hiszpańskie. W polskiej kuchni sprawdzą się na wiele sposobów. Miłośnicy nietuzinkowych smaków przygotują z nich deskę pełną przekąsek zapewniających różnorodne doznania smakowe, a sympatycy urozmaicania tradycyjnej kuchni polskiej wykorzystają wędliny i kiełbasy między innymi jako składnik aromatycznego leczo, skwarki do klusek, czy wyborną potrawę na grilla. Pikantna hiszpańska kiełbasa wzmocni też smak polskiego żurku.
Ser hiszpański nie tylko w kuchni śródziemnomorskiej
Wydawać by się mogło, że prym na rynku serów wiodę te wyprodukowane we Włoszech. Tymczasem okazuje się, że sery hiszpańskie cieszą się równie dużą popularnością i uznaniem wśród miłośników smaku i aromatu długodojrzewających serów. Co sprawia, że sery z Hiszpanii zaskakują kubki smakowe konsumentów na całym świecie? Przede wszystkim hodowle prowadzone w sprzyjających warunkach terenów hiszpańskich. Mleko kozie, owcze i krowie cechuje się wysoką zawartością witamin i składników odżywczych. Wyroby, które z niego powstają, są nie tylko odżywcze, ale przede wszystkim wyjątkowo smaczne. Jakie sery hiszpańskie warto spróbować? Słynny na cały świat ser iberyjski powstający z mleka koziego, owczego i krowiego połączonych w odpowiednich proporcjach to pierwsza propozycja sugerowana przez sklep hiszpański Corrida. Ser ma odpowiednią twardość, jednocześnie rozpływa się w ustach. Jego aksamitna konsystencja i wyrazisty smak sprawdzą się zarówno solo, jako przekąska, jak i jako składnik dań pojawiających się na polskich stołach. Wzbogaci smak farszu do krokietów, zapiekanek oraz potraw zaczerpniętych z kuchni włoskiej, takich jak spaghetti czy lasagne.
Oliwy, przyprawy i dodatki do potraw z Hiszpanii
Hiszpania jest największym producentem oliwek i oliw z oliwek z pierwszego tłoczenia na świecie. Kraj charakteryzuje się doskonałymi warunkami do uprawy drzew oliwnych, dzięki którym oliwki i wyroby z nich powstające są cennym źródłem wielu witamin i minerałów. Doskonale komponują się przede wszystkim z sałatkami – zarówno oliwki, jak i oliwa, którą można wykorzystać jako składnik dressingu, będą interesującym urozmaiceniem dania. Walory smakowe oliwek świetnie współgrają ryżem, makaronem, mięsem i rybami. Obowiązkowe w kuchni hiszpańskiej są również kremy i octy balsamiczne. Czy sprawdzą się na polskim stole? Oczywiście, że tak! Będą idealnym aperitifem w połączeniu z pieczywem lub jako dodatek do sałatek.
Hiszpańskie słodycze i słone przekąski na polskim stole
Turon to słodki przysmak powstający z podgrzanego i zagęszczonego miodu z cukrem połączonego z dużą ilością orzechów. To idealny zamiennik polskiej chałwy, której konsystencję i smak przypomina. Choć to deser charakterystyczny dla Hiszpanii, pewnością zachwyci miłośników słodkich smaków, jeśli zagości na polskim stole. Za to smakosze słonych przekąsek powinni spróbować hiszpańskich chipsów bezglutenowych. Wyjątkowy smak i chrupkość zawdzięczają starannie wyselekcjonowanej odmianie ziemniaków oraz tradycyjnemu procesowi produkcji, podczas którego chipsy partia po partii, smażone są na patelni. Niewątpliwą zaletą jest naturalny skład oraz możliwość spożywania chipsów przez osoby nietolerujące glutenu. Chipsy dostępne są w kilku wersjach smakowych.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana